Hlavní obsah

První banka nabídla v Rakousku islámský účet, sklidila kritiku

Novinky, tov

Rakouská banka Bawag PSK jako první v zemi nabídla zřízení účtu podle islámského práva šaría. Cílí tím na početnou muslimskou komunitu v zemi, na druhou stranu ale čelí kritice z řad současných klientů. Informuje o tom na webu britský list The Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V Rakousku žije 600 tisíc muslimů, Islám je druhé nejrozšířenější náboženství. První účty podle práva šaría začne banka v rámci pilotního programu nabízet v únoru, píše list.

Islámské právo bankám zakazuje účtovat úroky, protože jde o nepřípustnou „lichvu“. Využívá proto rozličných systémů jako například předem stanovených pevných splátek. Zákon také bance zakazuje dělat obchody, které považuje za hříšné - jako je obchod s alkoholem, zbraněmi, pornografií nebo hazard.

Rakousko ovšem není první zemí Evropy s takovou bankovní službou. V Německu otevřela ve Frankfurtu pobočku islámská banka Kuveyt Türk Bank, podobné možnosti mají i muslimové ve Francii či Velké Británii.

Pozor na rasismus

Rozhodnutí Bawag PSK ale naráží na kritiku z řad dosavadních klientů banky, kteří se obávají, že muslimští klienti budou zvýhodnění. Na Facebooku vznikla skupina vyzývající k „bojkotu islámského bankovnictví Bawag“, zatím má přes 1700 členů. Někteří tvrdí, že od banky chtějí odejít, uvedl The Independent.

Bawag v reakci uvedla, že islámské účty nebudou mít žádné preferenční zacházení a navíc si tento účet může otevřít kdokoli, bez ohledu na své vyznání, pokud se mu bude zdát výhodný. Na síti také banka diskutující zdvořile vyzvala, aby se vyvarovali rasistických poznámek a útoků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám