Hlavní obsah

U Černobylu roste obří ochranný oblouk, zakryje betonový sarkofág

Černobyl

Ojedinělá stavba vyrůstá v blízkosti jaderné elektrárny v ukrajinském Černobylu. Obrovský oblouk, jehož základy spočívají na kolejnicích, má zakrýt stávající kryt, který byl kolem reaktoru narychlo vystavěn po katastrofě v dubnu 1986. Letecké záběry ukazují, jak ohromná a technicky výjimečná je stavba, která se má v roce 2017 po kolejích přesunout nad starý sarkofág.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

U Černobylu roste obří ochranný obloukVideo: Reuters

 
Článek

Konstrukce nese v angličtině název New Safe Confinement, přičemž slovo confinement, tedy uvěznění, bylo zvoleno záměrně s ohledem na účel objektu. Ten má totiž zejména zabránit radioaktivním látkám v další kontaminaci okolního prostředí. Po nějaké době zároveň umožní bezpečnější demolici staré stavby, která se bude v budoucnu nacházet uvnitř budovaného oblouku.

Animace zprovoznění obřího krytu černobylského reaktoru Video: Novarka

Projekt financuje Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) a provádí jej francouzské konsorcium Novarka ve spolupráci s dalšími dvěma firmami. Náklady se vyšplhají na 2,15 miliardy eur (přes 58 miliard korun).

Foto: Novarka

Rozestavěný oblouk, který má zakrýt dosavadní betonový kryt nad vybuchlým reaktorem v Černobylu

Oblouk na výšku měří téměř 100 metrů, jeho vnitřní šířka činí 245 metrů a na délku má 150 metrů. Jeho svislé boky tvoří stěny s otvory přesně odpovídajícími profilu starého krytu. Na něj se má oblouk po svém dokončení nasunout po kolejnicích. Zatím je budován zhruba 180 metrů od sarkofágu.

Foto: Novarka

Rozestavěný oblouk, který má zakrýt dosavadní betonový kryt nad vybuchlým reaktorem v Černobylu

Záběry oblouku pořídila společnost Novarka prostřednictvím dronu, který má zároveň pomoci s precizním zaměřením oblouku, aby při přesunu nad starý kryt dokonale lícoval.

Foto: Novarka

Vybuchlý reaktor jaderné elektrárny Černobyl zakrytý betonovým sarkofágem

Exploze v jaderné elektrárně Černobyl nastala 26. dubna 1986 a byla dosud nejhorší jadernou havárií v dějinách. Tisíce lidí musely opustit své domovy zamořené radioaktivitou a už nikdy se nevrátily. Kolem objektu je stále třicetikilometrová zóna kontaminovaná radioaktivními částicemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám