Hlavní obsah

Německo hospodařilo s dvojnásobným přebytkem, než vláda čekala

Aktualizováno

Německo loni dosáhlo rozpočtového přebytku 12,1 miliardy eur (327 miliard korun), což je dvojnásobek toho, co vláda očekávala. Ve středu to podle agentury DPA oznámilo německé ministerstvo financí. Peníze Berlín využije i na zvládání uprchlické krize.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble

Článek

Vláda původně očekávala přebytek okolo šesti miliard eur (162 miliard korun).

Vyšší přebytek za rok 2015 znamená, že pro ministra financí Wolfganga Schäubleho bude snazší udržet vyrovnaný rozpočet také v letošním roce navzdory rostoucím nákladům na příliv uprchlíků. Ty by letos podle hospodářského institutu DIW mohly dosáhnout 15 miliard eur (405 miliard korun) a v roce 2017 až 17 miliard eur (459 miliard korun).

Letos počítá schválený německý rozpočet s příjmy a výdaji 316,9 miliardy eur (8,6 biliónu korun). Německý rozpočet tak bude třetí rok v řadě vyrovnaný.

Německá ekonomika v roce 2015 podle odhadů Evropské komise rostla meziročně o 1,7 procenta.

„Německá vláda dosahuje přebytku státního rozpočtu, i když ekonomický růst země nedosahuje dlouholetých průměrů. Česká republika přitom v roce 2015 rostla výrazně rychleji než její dlouhodobý průměr a její rozpočet skončil v deficitu,“ řekla Novinkám ekonomka Helena Horská z Raiffeisenbank.

Česká ekonomika rostla podle ČSÚ loni ve třetím čtvrtletí meziročně o 4,7 procenta. S rozpočtovým přebytkem Česko hospodařilo naposledy v roce 1995.

Reklama

Výběr článků

Načítám