Hlavní obsah

Nejvíc aut v přepočtu na obyvatele vyrábějí Slováci, Češi jsou hned v závěsu

Novinky, tov, ivi

Na Slovensku se loni poprvé vyrobilo přes milión osobních aut, což je 184 vozů na tisíc obyvatel. Slováci tak téměř jistě obhájí pozici světové jedničky ve výrobě aut v přepočtu na obyvatele před Českem. Obě země v tomto ukazateli překonávají Němce, Japonce či Korejce.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výroba osobních aut na tisíc obyvatel v roce 2014

Článek

Závody automobilek Kia Motors, PSA Peugeot Citroën a Volkswagen loni na Slovensku dohromady smontovaly více než milión aut, uvedl v pondělí na tiskové konferenci šéf slovenského Svazu automobilového průmyslu Juraj Sinay.

„Dosáhli jsme počtu 184 automobilů na tisíc obyvatel, což je nejvíc na světě,“ řekl Sinay.

Česko pokořilo hranici miliónu vyrobených vozů již v roce 2010, ovšem při téměř dvojnásobné populaci proti pětimiliónovému Slovensku. Český svaz automobilového průmyslu odhaduje loňskou výrobu aut v ČR na téměř 1,3 miliónu aut, v přepočtu asi 124 vozů na tisíc obyvatel.

„Posledním rokem, když česká produkce na hlavu převýšila slovenskou, byl rok 2009. Ale i před tímto rokem bylo často Slovensko před Českem,” řekl Novinkám Pavel Sobíšek z UniCredit Bank. Banka loni ve své studii publikovala žebříček výroby aut v přepočtu na obyvatele v roce 2014 podle čísel Mezinárodní organizace výrobců motorových vozidel OICA.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výroba osobních aut v ČR

Slovensko a Česko v něm s náskokem vedou před Jižní Koreou, Německem a  Japonskem a jsou jediné, které se s výrobou dostaly přes sto aut na tisíc obyvatel.

Před šesti lety se na první příčce v tomto ukazateli umístilo dvoumiliónové Slovinsko, pozici ale ztratilo kvůli útlumu výroby automobilky Renault.

Výroba aut na Slovensku v příštích letech zřejmě ještě stoupne díky nové továrně britské automobilky Jaguar Land Rover. Ta v závodě u Nitry plánuje od roku 2018 montovat 150 tisíc aut ročně. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám