Hlavní obsah

Do Íránu nesmí žádné zboží ze Saúdské Arábie

Írán zakázal dovážet veškeré zboží původem ze Saúdské Arábie, informuje agentura AP s odkazem na íránskou státní televizi. Vztahy mezi zeměmi se mimořádně vyostřily po popravě šíitského duchovního v Saúdské Arábii a následných útocích na zastupitelské úřady v Íránu.

Foto: Vahid Salemi, ČTK/AP

Íránci se fotí před obrazem šíitského duchovního Nimra Bákira Nimra popraveného v Saúdské Arábii.

Článek

Íránská státní televize informovala o zákazu dovozu ve čtvrtek. Rozhodl o něm na mimořádném jednání kabinet prezidenta Hassana Rúháního.

Teherán dováží ze Saúdské Arábie zboží v hodnotě kolem 60 miliónů dolarů ročně (1,5 miliardy korun), jde především o obalové materiály a textil, uvádí AP.

Rijád tento měsíc vypověděl diplomatické a obchodní vztahy s Íránem kvůli jeho kritice popravy šíitského duchovního Nimra Bákira Nimra v Saúdské Arábii.

V Íránu proti jeho exekuci protestovali lidé u zastupitelských úřadů Saúdské Arábie a velvyslanectví v Teheránu a konzulát v Mašhadu poškodili.

Íránští politici to považují za nepřijatelné vandalství, avšak Nimrovu smrt označují za likvidaci nepohodlného kritika Rijádu. Nimr byl popraven ve skupině 47 lidí odsouzených za teroristickou činnost.

Problém pro Irák

Teherán naopak ve čtvrtek obvinil Saúdskou Arábii z leteckého útoku na íránské velvyslanectví v jemenské metropoli Saná. Útok si prý vyžádal několik raněných a budovu poškodil.

Rijád oznámil, že informaci ověřuje. Bojů v Jemenu se účastní mezinárodní koalice vedená Saúdskou Arábií.

Související téma:

Foto: Heinz-peter Bader, Reuters

Íránská vlajka

Analytici připomínají, že čerstvý konflikt mezi Íránem a Saúdskou Arábií je velkým problémem pro Irák v jeho boji proti radikálům z takzvaného Islámského státu (IS). Irák je závislý na pomoci šíitských milicí, z nichž mnohé podléhají Íránu, a zároveň Spojených států, které jsou spojencem Saúdské Arábie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám