Hlavní obsah

Kilo kapra letos vyjde na 87 korun, nejdražší je v Ústeckém kraji

Novinky, tov

Za kilogram živého kapra platí Češi o letošních Vánocích v průměru 87 korun. Ceny se však liší podle jednotlivých krajů. Nejdražší kapři nejsou v Praze, nýbrž v Ústeckém kraji, nejlevnější naopak v Jihočeském kraji nebo na Vysočině, informoval s odkazem na průzkum cen z půlky prosince Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Srovnání cen kaprů podle krajů

Článek

„Nejdražší je kapr v Ústeckém kraji, kde kilogram stojí 102 korun. Poměrně drahý je i v Pardubickém kraji, kde za něj zaplatíme 99 korun, a v Praze, kde ho lze pořídit průměrně za 95 korun. Nejnižší ceny kaprů jsou v Jihočeském kraji, kde jeden kilogram stojí 71 korun, nebo v Kraji Vysočina, kde stojí 73 korun,“ upřesňuje Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ.

Chlazený nebo mražený kapr je podle statistiků dražší. Podle průměrných listopadových spotřebitelských cen lze kilogram zakoupit za 170 korun. To je o tři koruny více než loni a o 22 korun více než v roce 2010.

Statistici informují i o cenách dalších potravin typických pro vánoční menu.

Bramborový salát připravený z kilogramu brambor vyjde podle listopadových cen zhruba na 108 korun. Za kilogram konzumních brambor zaplatíme 14 korun, za mrkev (0,3 kg) 6 korun, za tatarskou omáčku (0,4 kg) 44 korun, za 5 vajec 15 korun, za celer (0,1 kg) 3 koruny, za cibuli (0,05 kg) 1 korunu, za sterilované okurky (0,4 kg) 21 korun a za dochucovadla jako hořčici, sůl a pepř pak dohromady asi 4 koruny.

Kapry dovážíme i z Chorvatska

”Nejvíce chlazených a mražených kaprů se z Česka vyváží do Německa a na Slovensko. Dovoz do Česka je významný jen v případě Německa. Živí kapři se k nám dovážejí především z Chorvatska a Maďarska. Česká republika v posledních pěti letech vyváží živé kapry zejména do Německa, Polska a Slovenska,“ dodala mluvčí ČSÚ Petra Báčová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám