Hlavní obsah

Zuckerbergův dar narozené dceři. Na charitu dá 99 procent svých akcií Facebooku

Aktualizováno

Zakladatel sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg v úterý oznámil dvě novinky, které mění jeho život. Jeho ženě Priscille Chanové se narodila dcera jménem Max. Zuckerberg také na svém profilu zveřejnil dopis adresovaný Max, ve kterém oba rodiče píší o své představě světa, v němž by měla vyrůstat. Zavazují se v něm, že vytvoří charitativní nadaci, do které dají ze svého majetku 99 procent akcií společnosti Facebook.

Foto: ČTK/AP

Mark Zuckerberg s manželkou Priscillou Chanovou a dcerou Max

Článek

Manželé do nadace pojmenované Chan Zuckerberg Initiative postupně během života vloží 99 procent svých akcií Facebooku. Jak připomíná britský The Guardian, v současné době má jejich podíl ve Facebooku hodnotu zhruba 45 miliard dolarů (1,1 biliónu korun).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V dopise adresovaném novorozené dceři uvádějí, že je jejich cílem zlepšit svět pro příští generace.

Úkolem Chan Zuckerberg Initiative má být „rozvoj lidského potenciálu a podpora rovnosti“. Má také pomáhat v boji proti chudobě, nemocem nebo za lepší vzdělávání a čistší energie.

Lepší svět

„Zatímco novinové titulky se často soustředí na to, co je špatného, v řadě ohledů se svět stává lepším. Zdraví lidí se lepší. Chudoba klesá. Vzdělanost roste. Lidé žijí ve stále propojenějším světě. Technologický pokrok ve všech oborech znamená, že tvůj život bude dramaticky lepší než ten náš v současnosti. Budeme se podílet na tom, abychom přispěli k tomu, že se to stane. Nejen proto, že tě milujeme, ale také proto, že máme morální zodpovědnost ke všem dětem budoucích generací,“ uvádí dopis pro Max.

Nadaci bude Zuckerberg spravovat sám a do roku 2018 by měla mít k dispozici tři miliardy dolarů.

Foto: Mary Calvert, Reuters

Mark Zuckerberg s manželkou Priscillou Chanovou na archivním snímku

Zakladatel Facebooku hodlá v příštích třech letech darovat nebo prodat akcie v hodnotě až jedné miliardy dolarů (25,4 miliardy korun). Prozatím si ale chce ponechat rozhodující balík akcií firmy.

Joel Fleishman z britské Duke University míní, že Zuckerbergovo oznámení může přimět další multimiliardáře k podobným krokům. V poslední době se z toho prý postupně stává trend.

„Zabývám se tím docela podrobně a neuplyne téměř den, aby někdo neoznámil, že se vzdá jmění ve prospěch charity,“ řekl The Guardianu Fleishman. Jmenoval například spoluzakladatele Facebooku Dustina Moskovitze, který spolu se svou manželkou Cari Tunovou slíbil dát na charitu významnou část svého majetku – ten dosahuje osmi miliard dolarů  (204 miliardy korun).

Na dobročinnost již delší dobu ve velkém přispívají americký investor Warren Buffet nebo zakladatel Microsoftu Bill Gates, který provozuje nadační fond spolu s manželkou Melindou.

Jednatřicetiletý Zuckerberg, který Facebooku stále šéfuje, už také před časem oznámil, že si po narození své dcery vezme dvouměsíční dovolenou.

Anketa

Přispíváte na charitu?
Ano
72,4 %
Ne
27,6 %
Celkem hlasovalo 4551 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám