Hlavní obsah

Rybářský hlásič funguje na frekvenci ministerstva obrany, za provoz hrozí milión pokuty

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká obchodní inspekce (ČOI) při kontrole rádiových zařízení pro rybáře objevila na trhu model, který byl nastaven na frekvenci vyhrazenou ministerstvu obrany. Nejen prodejci, ale i uživateli takového zařízení přitom hrozí od Českého telekomunikačního úřadu pokuta až jeden milión korun, řekl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Foto: ČOI

Rybářský hlásič Maxion 3+1 používá frekvenci vyhrazenou pro ministerstvo obrany.

Článek

Inspektoři prověřili 35 modelů radiových hlásičů záběru pro rybáře. Nevyhovující vysílací frekvence byla měřením zjištěna u jednoho modelu, konkrétně u Sady hlásičů – signalizátorů záběru Carp systém, model Maxion 3+1. Ten používal právě frekvenci vyhrazenou pro ministerstvo obrany.

Ostatní typy výrobků využívaly předepsané frekvence, inspektoři ale u některých zjistili chybné značení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

„Spotřebitelé by se při nákupu rádiem řízených výrobků měli zajímat také o vysílací frekvenci, neboť za nabídku a prodej RC zařízení, fungujícího mimo vyhrazenou frekvenci, hrozí sankce od Českého telekomunikačního úřadu nejen podnikateli, ale za provozování takového zařízení také uživateli, a to až do výše jeden milión korun,” uvedl Jan Štěpánek, ředitel inspektorátu ČOI pro Středočeský kraj a Prahu.

„To platí nejen pro rybářské potřeby, ale i pro RC modely hraček, zvonky, budíky a další rádiem řízené výrobky,“ dodal.

Anketa

Kontrolujete před nákupem rádiově řízených výrobků, zda jejich používání nepřekračuje zákon?
Ano
4,9 %
Ne
95,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 243 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám