Hlavní obsah

Téměř každý čtvrtý mladý Čech uvažuje o emigraci kvůli penězům

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z Čechů ve věku mezi 18 a 24 lety jich 23 procent uvažuje o tom, že se přestěhuje do jiné země, aby si finančně polepšil. Na Slovensku, v Polsku či Maďarsku je tento podíl výrazně vyšší. Vyplývá to z průzkumu společnosti Intrum Justitia, která se zabývá správou pohledávek.

Foto: David Ryneš, Novinky

Podíl mladých Evropanů ochotných opustit zemi z finančních důvodů

Článek

Podíl mladých Čechů, kteří o vystěhování z finančních důvodů uvažují, odpovídá podle výzkumu průměru 21 srovnávaných zemí EU. Mladí Češi jsou při úvahách o emigraci podle průzkumu přesně na průměru EU. Oproti dalším zemím bývalého východního bloku je  tento podíl relativně nízký.

Například v Maďarsku je až 60 procent mladých lidí připravených se kvůli financím přestěhovat. Následuje Polsko s 41 procenty, Slovensko s 40 procenty.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vysoký podíl zaznamenala také Itálie s 37 procenty.

"Pozitivní interpretací našeho výzkumu je, že mnoho mladých Evropanů je připravených zasadit se o zlepšení vlastní situace. Negativním rysem je ale to, že nemají dostatek důvěry v možnost toho dosáhnout ve vlastní zemi," komentoval čísla prezident Intrum Justitia Erik Forsberg.

Touha po lepší ekonomické budoucnosti je vlastní mladým lidem napříč celou Evropou. Dokonce i v zemích s relativně dobrou finanční situací, jako je Německo a skandinávské státy, zvažuje šest až 13 procent mladých lidí ve věku 18 až 24 let, že by mohli zkusit hledat lepší vyhlídky jinde.

Anketa

Uvažovali jste někdy o emigraci z ekonomických důvodů?
Ano
45,2 %
Ne
54,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4172 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám