Hlavní obsah

Letadlo ČSA muselo kvůli problémům s motorem nouzově přistát

Amsterdam
Aktualizováno

Airbus A319 ČSA v neděli večer nouzově přistál na letišti Schiphol v nizozemském Amsterdamu. Na cestě z tohoto města do Prahy měl problémy s pravým motorem. Ozýval se z něj velký hluk. Uvedl to nizozemský server Dichtbij.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pražské letiště na internetových stránkách večer uvedlo, že let, který měl přistát ve 21:20, je zpožděn.

Cestujícím se nic nestalo, letoun zkoumají technici, uvedla Česká televize.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Nejpravděpodobnější příčinou je mechanická závada na jedné z lopatek motoru. Žádný kouř ani požár se během letu na motoru, ani jinde v letadle neobjevil,” uvedl mluvčí ČSA Daniel Šabík. Spekulace o možném požáru motoru naznačovala zpráva jednoho z cestujících na Twitteru, kde píše o roji jisker (viz níže).

Pro cestující ČSA večer vypravily náhradní letadlo, které je v noci dopravilo do Prahy.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Na Twitteru se objevil i záznam komunikace stroje s řídicí věží. Posádka letadla v něm říká, že má problémy s motorem, který vydává velký hluk, ale nehoří, a letadlo je pod kontrolou.

audiozáznam z rozhovoru mezi piloty a řídící věží v Amsterdamu

Informaci potvrdil Českému rozhlasu i ředitel Institutu mezinárodních studií Michal Kořan, který letadlem cestoval: „Podle toho, co říkali kolegové, kteří seděli na pravé straně letadla, tak tam vyšlehl roj jisker z pravého motoru, letadlo náhle začalo ztrácet výšku a pravděpodobně se piloti rozhodli stáhnout i výkon toho levého motoru,“ popsal Kořan.

Fotografii z přistání letadla zveřejnil na Twitteru.

Letoun se podle nizozemského serveru vrátil krátce po startu – byl právě nad městem Apeldoorn.

Reklama

Výběr článků

Načítám