Hlavní obsah

Na dálnici mezi Prahou a Brnem jsou první plničky CNG

Právo, plk

U odpočívadla Devět křížů na dálnici D1 byly dokončeny první plnící stanice automobilů jezdících na stlačený zemní plyn (CNG). Plničky v obou směrech postavila česká strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group (VMG).

Foto: VMG

Plničky otevřel ministr dopravy Dan Ťok a Rodan Broskevič, ředitel společnosti Vítkovice Doprava.

Článek

„Výdejní stojan je zařazen přímo mezi ostatní stojany s palivy čerpacích stanic Benzina a tak, jak jsou řidiči zvyklí, je oboustranný, aby mohla CNG čerpat dvě auta současně. Běžný provoz začne už od pondělí,“ uvedl za skupinu Vítkovice Rodan Broskevič, ředitel dceřiné firmy Vítkovice Doprava.

Stavba plnicích stanic trvala měsíc, celková příprava výstavby zabrala zhruba rok a půl a zahrnovala i pár technických specialit.

„Délka plynovodní přípojky je více než půl kilometru. Při protlaku pod dálnicí jsme řešili problémy se stávajícími inženýrskými sítěmi v kombinaci se skalnatým podložím,“ vysvětlil obchodní ředitel Vítkovice Doprava Martin Žák.

Kapacita plnění CNG stanic na obou stranách D1 u Devíti křížů je přes 250 metrů krychlových za hodinu. Na stojanu může své nádrže za hodinu naplnit 20 automobilů. „Délka plnění vozu Škoda Octavia G-TEC trvá zhruba tři minuty,“ doplnil Žák.

Reklama

Výběr článků

Načítám