Hlavní obsah

České firmy jsou ochotné okamžitě zaměstnat pět tisíc uprchlíků

České podniky, které nyní trápí nedostatek zejména technických profesí, jsou ochotné okamžitě zaměstnat pět tisíc uprchlíků ze zemí, jako je Sýrie. Plyne to z průzkumu Svazu průmyslu a dopravy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Firmy preferují zahraniční pracovníky, kteří mají technické vzdělání, umí anglicky a jsou ochotni se rekvalifikovat. Překážkou může být jazyková bariéra a velmi zdlouhavý proces získání pracovního povolení.

Evropská komise bude po Česku chtít, aby přijalo další skoro tři tisíce uprchlíků. Země visegrádské skupiny v pátek důrazně odmítly chystaný návrh komise na přerozdělení dalších 120 tisíc uprchlíků v rámci EU. Policie v Česku za posledního čtvrt roku zajistila zhruba 2 500 běženců.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Očekáváme, že uplatnění u nás by mohli najít i některé vysokoškolské profese, například lékaři nebo inženýři
Karel Havlíček

Odhady aktuálně hovoří o 100 až 200 tisících chybějících pracovnících v ČR. Z ankety Svazu průmyslu a dopravy mezi několika desítkami velkých průmyslových podniků vyplynulo, že by okamžitě přijaly nejméně pět tisíc pracovníků na místa v nedostatkových profesích.

Chybějí hlavně technické profese

"Předpokládáme, že poptávka po uprchlících může být mnohonásobně vyšší," řekl mluvčí svazu Milan Mostýn.

"Dlouhodobě chybějí některé technické profese a firmy nemají problém zaměstnat kohokoliv, kdo prokáže fortel, navíc se zaměstnáváním cizinců má většina zkušenosti," doplnil prezident Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček. Pracovníci z řad migrantů jsou podle něj obvykle velmi spolehliví, protože nechtějí přijít o práci.

"Očekáváme, že svoje uplatnění u nás by mohli najít i některé vysokoškolské profese, například lékaři nebo techničtí inženýři," dodal.

Například firma Linet by přijala podle jejího majitele Zbyňka Frolíka stovku pracovníků v oboru svářeč, operátor montáže a dalších. Zahraniční pracovníci, zejména elektro a strojní inženýři, by podle něj byli vhodní pro aktivity českých firem v arabských státech.

K vytvoření fondu, z něhož by se financovalo technické vzdělávání pro mladé azylanty, vyzval ve středu prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. [celá zpráva]

Kurzy češtiny

Ředitel personálně-poradenské společnosti Hays CR Ladislav Kučera upozornil ale na to, že bez změny legislativy bude zaměstnávání migrantů problematické. Proces získání pracovního povolení je v Česku časově a administrativně náročný.

Svaz průmyslu a dopravy ČR bude projednávat s ministryní práce a sociálních věcí možnost vytvoření rekvalifikační agentury pro uprchlíky. Součástí by byly kurzy českého jazyka.

Anketa

Máte mezi kolegy v práci cizince?
ano
36,3 %
ne
63,7 %
Celkem hlasovalo 2903 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám