Hlavní obsah

Číňané chtějí koupit české aerolinky Travel Service

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská skupina CEFC jedná o nákupu soukromé letecké společnosti Travel Service, napsal server Lidovky.cz s odvoláním na prezidenta Smíšené česko-čínské komory Jaroslava Tvrdíka. Ten jednání o transakci potvrdil. Zatím ale není jasné, o jak velký podíl ve společnosti, která je spoluvlastníkem Českých aerolinií, jde.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Airbus A320 Travel Service

Článek

Spolumajitel Travel Service Jiří Šimáně informaci nevyvrátil. „Mohu se vyjádřit pouze k něčemu, co je černé na bílém a je podepsáno. To není tento případ," vzkázal serveru Šimáně. Také mluvčí firmy Vladimíra Dufková reagovala slovy ”bez komentáře".

Travel Service patří do skupiny Unimex Group vlastněné Jiřím Šimáněm a Jaromírem Šmejkalem. Dalším z významných akcionářů je podnikatel Roman Vik. Firma, která na trhu působí od roku 1997, je lídrem v charterové dopravě v Česku, na Slovensku a v Maďarsku. Významný podíl trhu má také v Polsku. V roce 2013 zvýšil Travel Service zisk na 158 miliónů korun při tržbách 14 miliard korun, vloni společnost přepravila bezmála 5,5 miliónu cestujících.

Společnost kromě toho drží 34procentní podíl v Českých aeroliniích. Další 44 procenta vlastní korejský dopravce Korean Air, necelých 20 procent státní Český Aeroholding a zbylých 2,26 procenta drží Česká pojišťovna.

CEFC (China Energy Company Limited ) je největší soukromou společností v Šanghaji a šestou největší privátní firmou v Číně. Působí především v oblasti financí, energetiky a průmyslu, kde se zabývá zpracováním, skladováním, distribucí a obchodováním s ropnými, agrochemickými, petrochemickými a plynovými produkty.

Čínská skupina již v Česku koupila fotbalovou Slavii, Martinický palác na Hradčanském náměstí, budovu Živnobanky v Praze a zvýšila svůj podíl v česko-slovenské finanční skupině J Finance.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám