Hlavní obsah

Čínské akcie mají zachránit peníze pro důchodce

Čínské penzijní fondy začnou co nejdříve investovat dva bilióny jüanů (zhruba 7,5 biliónu korun) do akcií a dalších aktiv. Uvedli to v pátek vysocí představitelé čínské vlády.

Foto: Aly Song, Reuters

Investoři sledují vývoj na burze v Šanghaji

Článek

Čína již minulý týden oznámila, že umožní penzijním fondům podléhajícím místním vládním úřadům začít investovat na akciovém trhu, který se v poslední době potýká s problémy kvůli obavám ohledně zpomalování růstu čínské ekonomiky.

„Co nejdříve oficiálně zahájíme investiční operace,” uvedl náměstek čínského ministra financí Jü Wej-pching. Fondy budou moci investovat do akcií a akciových fondů až 30 procent svých prostředků, ostatní peníze by měly směřovat například do dluhopisů, nástrojů peněžního trhu, či velkých projektů v oblasti infrastruktury, píše agentura Reuters.

Náměstek ministra lidských zdrojů a sociální péče Jou Ťün uvedl, že z investic penzijních fondů budou těžit čínské finanční trhy i celá čínská ekonomika. Upozornil však, že úkolem penzijních fondů není podpora či záchrana akciových burz. Dodal, že vláda zajistí bezpečnost investic penzijních fondů pomocí jejich diverzifikace.

Čínské akciové trhy v pátek pokračovaly v oživení. Těžily ze silného růstu na amerických burzách i ze známek nové podpory ze strany státu. Hlavní index šanghajské burzy Shanghai Composite uzavřel obchodování s téměř pětiprocentním nárůstem. Za celý týden však ztratil téměř osm procent, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám