Hlavní obsah

Americká ekonomika roste výrazně rychleji, než čekaly první odhady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí zrychlila tempo růstu na 3,7 procenta po růstu o 0,6 procenta v předešlém kvartálu a zaznamenala tak nejvýraznější nárůst od minulého léta. Plyne to ze čtvrtečních zpřesněných údajů ministerstva obchodu USA. V prvním rychlém odhadu úřad hovořil o růstu jen o 2,3 procenta.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Na ilustračním snímku americká vlajka na budově burzy v New Yorku

Článek

Zpřesněná data jsou i příznivější, než čekali analytici. Ti v anketě agentury Reuters v průměru čekali růst o 3,2 procenta.

K solidnímu výkonu největší světové ekonomiky přispěla silnější domácí poptávka.

Druhá zpřesněná zpráva o výkonu americké ekonomiky přišla po prudkém výprodeji na globálních akciových trzích. Nové údaje by pro investory i činitele americké centrální banky (Fed) mohly znamenat ujištění, že hospodářství je v dostatečně dobré kondici na to, aby ustálo rostoucí napětí v globální ekonomice.

Podle analytiků citovaných listem Financial Times si ale americká centrální banka (Fed) před zvažovaným zvýšením úrokových sazeb počká na potvrzení dalšími pozitivními ekonomickými daty.

Reklama

Výběr článků

Načítám