Hlavní obsah

Kvůli suchu může být v Česku až o třetinu menší úroda brambor

Letošní úroda brambor v Česku bude nižší kvůli suchu a také kvůli menší výměře polí osázených touto plodinou. Na Vysočině, kde se brambor tradičně pěstuje nejvíce, zatím zemědělci odhadují pokles hektarových výnosů proti loňským 29 tunám o 20 až 30 procent. Řekl to tajemník Českého bramborářského svazu Josef Králíček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Raných brambor pěstovaných v Polabí a na jižní Moravě se urodilo dost. Sucho postihuje hlavně porosty s pozdnějšími odrůdami pěstovanými převážně na Vysočině, jejichž sklizeň se rozbíhá až v září. Tady by deště ještě mohly polím pomoci.

"Pokud by voda přišla řekněme do poloviny srpna, je ještě možnost nějaké změny. Později by ten efekt už byl asi minimální," řekl Králíček.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zemědělská společnost v Havlíčkově Borové pěstuje brambory na 170 hektarech polí. Podle jejího agronoma Jiřího Zvolánka je podnik druhým největším pěstitelem na Havlíčkobrodsku. Letošní úrodu ještě Zvolánek nepovažuje za ztracenou, protože brambory mají nasazeno hodně hlíz.

"Ten vliv sucha je poměrně velký, ale dá se to ještě zachránit. V průběhu 14 dnů by bylo potřeba, aby spadlo aspoň těch dvacet třicet milimetrů vody, aby se dostala až dolů ke kořenům," řekl.

Nižší úrodu prý čekají i další země EU

Rozloha bramborových polí se letos v ČR podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) snížila o 5,5 procenta na 22 681 hektarů. Propad se podle Králíčka týkal hlavně brambor na jídlo, přestože si jejich pěstitelé letos poprvé rozdělili 50 miliónů korun státní podpory.

Kvůli přetlaku produkce totiž u loňské sklizně klesly farmářské ceny pod dvě koruny za kilogram a pěstitelé konzumních brambor prodělávali.

Letošní ceny jsou pro zemědělce příznivější. Za kilogram brambor z nové sklizně při prodeji ve velkém dostávají kolem čtyř korun, zatímco loni touto dobou se platby držely pod třemi korunami.

"Myslím, že by cena mohla do budoucna lehce narůst," uvedl Králíček. S nižší úrodou brambor podle něj počítají i jiné evropské země. V Evropské unii se celková plocha bramborových polí podle něj snížila o čtyři procenta a pěstitelé tam zatím očekávají pokles produkce o 12 procent.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám