Hlavní obsah

ČOI: Pneuservisy neseznamují spotřebitele s cenou služeb

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetina pneuservisů, které ve druhém čtvrtletí kontrolovala Česká obchodní inspekce (ČOI), porušila předpisy. Nejčastějším prohřeškem bylo, že neinformovaly zákazníky o cenách služeb. ČOI to uvedla v tiskové zprávě.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Charakter zjištěných nedostatků nasvědčuje značné nekázni podnikatelů při plnění zákony stanovených povinností a současně vysoké míře tolerance spotřebitelů, kteří buď svá zákonná práva neznají, nebo jejich dodržování nevyžadují," uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Inspektoři od dubna do června zkontrolovali v Česku 120 pneuservisů, nedostatky zjistili u 40 z nich. ČOI uložila celkem 35 pokut v celkové výši 50 tisíc korun.

Ve 23 případech provozovny porušily povinnost informovat spotřebitele o ceně výrobků nebo služeb, tedy výměny, přezutí a montáže pneumatik na automobil. Někde byly ceny za služby uvedeny, ale bez DPH.

Druhou nejčastější chybou bylo porušení povinnosti vydat zákazníkovi potvrzení o převzetí objednávky, pokud to nebyla služba na počkání. Autoservisy to nedodržely v 15 případech. Čtyři provozovny správně neinformovaly zákazníka o podmínkách, způsobu a rozsahu uplatnění reklamace a tři porušily zásady poctivého prodeje.

Kontroloři se zaměřili na pneuservisy na jaře kvůli tomu, že je právě v tomto období motoristé využívají nejčastěji. Další kontroly plánuje inspekce na podzim, kdy řidiči mění letní pneumatiky za zimní.

Reklama

Související články

Ježatá jo-jo koule je pro děti nebezpečná

Česká obchodní inspekce (ČOI) varuje před nebezpečnou hračkou, plastovou ježatou jo-jo koulí s očima a nosem. Děti mohou totiž plastovou kuličku nosu a poutko...

Výběr článků

Načítám