Hlavní obsah

Řecko dostalo další šanci, v neděli rozhodne mimořádný summit EU

– Brusel • Aktualizováno

Mimořádný summit prezidentů a premiérů všech osmadvaceti zemí Evropské unie bude v neděli řešit krizi kolem řeckých dluhů. V úterý to po jednáních lídrů eurozóny oznámila německá kancléřka Angela Merkelová. Řecko tak dostalo další čas na to, aby přišlo s novým návrhem, který by byl přijatelný pro věřitele.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras a německá kancléřka Angela Merkelová před mimořádným summitem eurozóny v Bruselu

Článek

Situace se podle Angely Merkelové dotýká všech zemí EU, nejen těch, které platí eurem.

"Všichni jsme deklarovali připravenost udělat vše, co je možné, abychom chránili eurozónu a euro," zdůraznila německá kancléřka.

Eurozóna vyzvala Atény, aby předložily nový plán na řešení krize po nedělním referendu, v němž Řekové odmítli návrh zahraničních věřitelů a podpořili tvrdý vyjednávací postoj vlády premiéra Alexise Tsiprase. [celá zpráva]

Na úterní jednání eurozóny ale Řecko nepřineslo žádný nový návrh, místo toho naznačilo, že částečně upraví předchozí dokument, který bude odrážet výsledky referenda. [celá zpráva]

Podle německé kancléřky už ale nejsou na stole podmínky, o kterých se do poslední chvíle vyjednávalo v souvislosti s posledním - teď už ukončeným - programem. "Nyní potřebujeme víceletý program, který sahá výrazně dále než to, co jsme probírali jen před deseti dny," poznamenala Merkelová.

Řecko má podle ní do čtvrtka čas na předložení nových detailních návrhů reforem.

Premiér Tsipras se podle Merkelové zavázal, že ve středu ráno pošle žádost Evropskému stabilizačnímu mechanismu (ESM) o nový program pomoci. Poté ji musí posoudit Evropská komise, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond.

Tusk: Nelze vyloučit to nejhorší

Předseda vrcholných jednání zemí Evropské unie Donald Tusk po úterní schůzce eurozóny k Řecku prohlásil, že konečný termín k nalezení dohody je neděle.

Potvrdil, že v ten den se sejdou prezidenti a premiéři všech 28 zemí EU. Vyloučit "černý scénář", který by dopadl na celou osmadvacítku, podle něj nelze.

Francouzský prezident Francois Hollande novinářům řekl, že otázka se nyní týká dalšího postavení Řecka v eurozóně a celé EU.

"Francie si přeje, aby Řecko v eurozóně zůstalo a pracuje na tom. Ale je na Řecích, aby nalezli odpověď," prohlásil Hollande.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám