Hlavní obsah

Kvůli Řecku prudce padají evropské burzy, euro oslabuje

Novinky, tov
Aktualizováno

Akcie na evropských burzách zahájily pondělní obchodování prudkým poklesem, indexy ztrácejí tři až pět procent. Trh reaguje na eskalaci řecké dluhové krize. O jedno až tři procenta klesly i burzy v Asii. Oslabilo i euro.

Foto: Staff, Reuters

Burza ve Frankfurtu

Článek

Hlavní akciové indexy burz v Německu, Francii i Španělsku ráno ztrácely více než čtyři procenta. Pražská burza klesla o 3,5 procenta. Výrazněji oslabují akcie bank – Erste v Praze ráno ztrácela přes sedm procent, Komerční banka 2,5 procenta.

Propad táhly zejména akcie bank v zemích jižní Evropy. Aténská burza zůstala v pondělí zavřená.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Řecku jsou od pondělí zavřené bankyVideo: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: V Řecku jsou od pondělí zavřené banky

Řecká finanční krize se zdramatizovala poté, co eurozóna o víkendu rozhodla neprodloužit záchranný program pro Řecko po 30. červnu a řecký premiér Alexis Tsipras oznámil na 5. července referendum o záchranném programu. Řecká vláda rozhodla, že od pondělí budou v zemi zavřeny banky a akciová burza, což bude trvat pravděpodobně celý týden, píše ČTK. [celá zpráva]

Kurz eura se vůči dolaru propadl až pod hranici 1,10 USD na 1,0955 USD. Později společná evropská měna mírně oživila a pohybovala se kolem 1,1010 USD se ztrátou asi 1,4 procenta na páteční závěr. Vůči jenu oslabuje euro o více než dvě procenta. Vedle švýcarské a japonské měny sílí v menší míře také americký dolar, jehož index vůči koši hlavních měn vystoupil na třítýdenní maximum.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řekové čekali do noci v dlouhých frontách u bankomatůVideo: Reuters

„Je pravděpodobné, že euro zůstane pod tlakem, zatímco výnosy na jihu eurozóny půjdou vzhůru. Investoři do této chvíle riziko (ne)dohody spíše podceňovali,” řekl analytik Ery Jan Bureš. „Otázkou je, jak výrazná reakce bude – prozatím není nijak dramatická. Každopádně klíčové bude sledovat to, jak moc se v následujících hodinách a dnech roztáhnou rizikové marže u španělských či italských vládních dluhopisů,” dodal ekonom.

O více než jedno procento v pondělí klesaly světové ceny ropy. Zlato naopak díky svému statusu bezpečné investice posílilo o zhruba půl procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám