Hlavní obsah

Další skandál s čínskými potravinami: Celníci zabavili maso z dob Mao Ce-tunga

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínští celníci při poslední razii proti pašerákům mraženého masa zabavili více než 100 tisíc tun produktů v ceně tří miliard jüanů (asi 12 miliard korun). Mezi mraženými kuřecími křídly, hovězím a vepřovým se nacházely kusy staré více než 40 let, zpracovány byly tedy v době, kdy Číně vládl Mao Ce-tung. O kontrolách potravin informoval čínský státní deník China Daily.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Během červnového celostátního zátahu bylo odhaleno 14 skupin pašeráků, kteří obchodovali s masem, jehož konzumace představuje velké zdravotní riziko, uvedla celní správa.

V provincii Chu-nan byly zadrženy dva gangy a zabaveno 800 tun mražených masných produktů. „Maso páchlo, když jsem otevřel dveře, málem jsem se pozvracel,“ uvedl Čang Tchao, jeden z úředníků, který se kontroly v provincii zúčastnil. Podle úřadů neprošlo pašované maso veterinárními kontrolami, není proto možné  zaručit, že neobsahuje životu nebezpečnou nákazu například v podobě viru ptačí chřipky.

Foto: Aly Song, Reuters

Čínský vůdce Mao Ce-tung zemřel v roce 1976.

Vyrobeno před 40 lety

Další problém představuje expirace. Doba spotřeby u některých produktů zabavených v oblasti Kuang-si Čuang vypršela už před 40 lety, tedy v době, kdy v Číně neohroženě vládl vůdce Mao Ce-tung. Právě stáří výrobků podle expertů představuje značné nebezpečí, protože běžný zákazník prakticky nerozezná čerstvě zmražený výrobek od zboží během let několikrát rozmrazeného. S masem totiž překupníci nezacházejí v rukavičkách, při převozu používají běžné automobily, nikoli mrazicí vozy, aby ušetřili. Čerstvé maso většinou nakupují za nízké ceny v zahraničí a převážejí je do Hongkongu, odkud putuje s pomocí najatých pašeráků do Číny přes Vietnam.

Tak obrovské množství nezkontrolovaného masa je dalším vroubkem, či spíše zářezem v řadě skandálů na čínském trhu s potravinami v posledních letech. Před sedmi lety se například provalila aféra s mlékem kontaminovaným melaminem, po jehož požití se otrávilo téměř 300 tisíc dětí. Loni se zase zjistilo, že čínská firma dodávala do amerického řetězce McDonald’s prošlé maso.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám