Hlavní obsah

Dovolené v zahraničí se Čechům prodražují, jezdí raději na kratší pobyty

Novinky, tov

Loni Češi v zahraniční utratili přes 54 miliard korun, o 13 procent více než předloni. Cestování však třetí rok v řadě pro české turisty zdražuje. Zatímco loni srazila devalvace koruny Čechům kupní sílu v zahraničí v průměru o čtyři procenta, letos se dá očekávat její další pokles o jedno procento, uvedla ve své analýze UniCredit Bank.

Foto: David Ryneš, Novinky

Pořadí zemí podle delších cest rezidentů (v tisících osob).

Článek

Během roku 2014 uskutečnili Češi 4,1 miliónu delších zahraničních cest, což je nejméně za sedm let. Ve srovnání s rokem 2013 je to téměř o 130 tisíc méně. Lidé se dovolených v cizině nechtějí vzdát, ale mnohdy své pobyty zkracují. Počet pobytů kratších než tři noci stoupl o 70 tisíc.

Nejoblíbenějším cílem zůstává Chorvatsko, dovolenou zde loni strávilo 785 tisíc Čechů. Ke stabilním cílům českých turistů patří také Itálie (553 tisíc). Meziročně si mimořádně polepšilo Maďarsko, kam zamířilo 166 tisíc Čechů, o 84 procent víc než v roce 2013.

Naopak dál slábne zájem o dovolenou na Slovensku, v Rakousku či v Řecku, kde počet turistů z Česka meziročně klesl skoro o 15 procent. Hlavním poraženým loňského roku je ale Turecko s poklesem o 39 procent.

Češi utrácejí více

Po loňském poklesu kupní síly Čechů cestujících do zahraničí o čtyři procenta, ovlivněném devalvací koruny, dochází letos k dalšímu snížení. Dobrou zprávou je, že by letos nemělo překročit v průměru procento. U některých mimoevropských destinací je ale zdražení razantnější.

„Relativní cenové změny ve většině zemí EU proti tuzemsku od loňska nepřekročí dvě procenta a zůstanou pro běžného turistu těžko postřehnutelné,“ říká hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Při přepočtení aktuálních kurzů měn a cen zboží ve spotřebním koši podle analýzy banky vychází právě zmíněné Maďarsko společně s Bulharskem jako jediné země, které jsou pro české turisty relativně levnější. Za tisícikorunu pořídíme v Maďarsku a v Bulharsku nákup, který by měl v tuzemsku hodnotu 1130 korun, respektive 1 334 korun.

V Egyptě je dráž

Zatímco loni se k levnějším zemím řadilo ještě Turecko, letos si tam připlatíme proti loňsku o 12 procent navíc. Může za to vysoká lokální inflace ve spojení se silnou domácí měnou.

Hlouběji budou mít turisté do peněženky také v Tunisku a Egyptě. Právě Egypt letos podraží nejvíce, o téměř 22 procent.

„Je otázkou, jak místní desetiprocentní inflaci a silné posílení egyptské libry promítly cestovní kanceláře do svých cen. Jejich cenová politika bude výrazným faktorem, který rozhodne, zda se letos naruší vzestupný trend popularity Egypta jako naší dovolenkové destinace,“ dodává Sobíšek.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám