Hlavní obsah

Babiš souhlasil s tříprocentním růstem platů státních zaměstnanců

Novinky, ČTK, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) nakonec nebude chtít zmrazit platy státních zaměstnanců. Poté, co jej za to ve středu zkritizoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), přistoupil na jejich růst v příštím roce o tři procenta.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Sobotka si před novináři postěžoval, že Babiš v úterý na vládě přednesl návrh rozpočtu na příští rok, který prý počítá se zmrazením platů státních zaměstnanců.

S tím ale ČSSD v čele s premiérem nesouhlasí, chtějí v rozpočtu zohlednit například valorizaci penzí, zvýšení mezd zaměstnanců ve veřejném sektoru nebo plateb do zdravotnictví za státní pojištěnce.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Ministerstvo financí ten návrh připravilo bez konzultace s ostatními koaličními stranami. Myslím si, že je v zájmu ministra financí, aby pro svůj rozpočet získal podporu ve vládě," poznamenal ve středu Sobotka.

A v minisporu uspěl. Ministr financí krátce na to uvedl, že bude prosazovat růst mezd ve veřejném sektoru. „Tři procenta růstu objemu platu státních zaměstnanců (z toho navýšení tarifu o 1,5 procenta), u státních úředníků navýšen objem platu o další dvě procenta,“ napsal ministr Novinkám v SMS zprávě.

Ještě dopoledne přitom důrazně hájil svůj rozpočet s deficitem 70 miliard korun. "Nelíbí se jim ten deficit. Tam byly návrhy, abychom šli na deficit 85 miliard," uvedl ministr financí k úternímu jednání koaliční rady. "Myslím, že ten rozpočet je postaven racionálně. Problém je, že ministerstva nechtějí šetřit," poznamenal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám