Hlavní obsah

Moody’s zhoršila rating Ukrajiny, blíží se úplnému dnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ratingová agentura Moody’s zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti Ukrajiny hlouběji do spekulativního pásma na známku Ca z dosavadních Caa3. Důvodem je plán ukrajinské vlády na restrukturalizaci většiny eurobondů a dalšího zahraničního dluhu veřejného sektoru.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Lidé z vesnice poblíž Debalceva stojí ve frontě na chleba, který rozdávají proruští povstalci.

Článek

Pásmo Ca je jen jeden stupeň nad tím posledním C, který Moody’s uděluje zemím jen vzácně, naposledy v roce 2012 Řecku. Spíše ho dostávají firmy v insolvenci.

Výhled ratingu Ukrajiny je navíc negativní, což znamená, že se může dále snížit právě na poslední stupeň, pak už není kam klesat.

To odráží očekávání Moody’s, že úroveň vládního a zahraničního dluhu zůstane navzdory restrukturalizaci a plánovaným reformám vysoká, napsala agentura Reuters. Pokud se rating dál zhorší, bude to znamenat, že Moody’s zde očekává velmi vysokou pravděpodobnost selhání.

Ukrajina jedná o snížení dluhu

Ukrajina se snaží vyjednat se svými věřiteli snížení dluhu o více než 15 miliard USD (376,3 miliardy korun). Restrukturalizace dluhu je součástí záchranného programu podporovaného Mezinárodním měnovým fondem. Jedním z největších věřitelů Ukrajiny je Rusko, které jednání o snížení dluhu odmítá a očekává řádné splacení zhruba tří miliard dolarů do konce roku. [celá zpráva]

Úvěrový rating je důležitý pro investory, protože jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost splacení úvěru správně a včas. Pokud je rating, jako v případě Ukrajiny, ve spekulativním pásmu, nemohou do dluhopisů daného subjektu například investovat velcí institucionální investoři jako penzijní fondy.

Hospodářství Ukrajiny se od loňska potýká s dopady povstání proruských separatistů v průmyslových regionech na východě země. Hrubý domácí produkt se loni propadl o 6,8 procenta, v posledním čtvrtletí meziročně o 15 procent.

MMF předpokládá, že ukrajinské hospodářství v celém letošním roce klesne o dalších 5,5 procenta a teprve příští rok se vrátí k růstu.

Reklama

Související témata:

Související články

Ukrajina přestane kupovat ruský plyn

Ukrajina přestane od 1. dubna odebírat zemní plyn z Ruska. Řekl to v pondělí ukrajinský ministr energetiky Volodymyr Demčyšyn. Kyjev se podle něj po zimě bez...

Výběr článků

Načítám