Hlavní obsah

Index bídy: Inflace a nezaměstnanost rozežírají Ukrajinu stejně jako Řecko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Agentura Bloomberg zveřejnila seznam zemí, které jsou letos nejvíce ohroženy vražedným koktejlem inflace a nezaměstnanosti, jenž vytváří lidem peklo ze života. V první pětce tzv. indexu bídy jsou Ukrajina i Řecko. Nejhorší je však situace ve Venezuele.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Obyvatelé Doněcku čekají ve frontě na humanitární pomoc.

Článek

Na Ukrajině, která se ještě za bývalého prezidenta Viktora Janukovyče pohybovala na hranici bankrotu, situaci výrazně zhoršila válka. K agónii přispívá rozevírání nůžek mezi příjmy a rychle rostoucími cenami. Nezaměstnanost zřejmě letos vzroste na 9,5 procenta z 8,9 procenta z loňského třetího čtvrtletí. Inflace by měla činit 17,5 procenta, v prosinci byla meziroční 24,5 procenta.

Ohroženi jsou zejména důchodci, protože penze činí v průměru čtvrtinu průměrného platu a nyní představuje 700 hřiven, což je 630 korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ukrajinská hřivna od začátku roku oslabila k dolaru o padesát procent. Hrubý domácí produkt Ukrajiny se v loňském čtvrtém čtvrtletí snížil proti předchozímu kvartálu o 3,8 procenta, v meziročním srovnání se propadl dokonce o 15,2 procenta.

Ukrajina se proto nyní snaží splnit podmínky půjčky od MMF, která je ale podmíněna uvolněním cen energií pro koncové zákazníky, což dále zvedne inflaci a zhorší život Ukrajincům, kteří bydlí v nedostatečně izolovaných domech.

Venezuela v čele

Loni ale ve stejném žebříčku byla Ukrajina na druhém místě, poznamenává Bloomberg. Letos se pak výrazně zhoršila situace ve Venezuele, kde se čeká inflace ve výši 78,5 procenta. Země zasažená propadem cen ropy se potýká s nedostatkem základních potřeb.

Pořadízeměindex bídy (přibližně)
1Venezuela85
2Argentina32
3Jižní Afrika29
4Ukrajina27
5Řecko23
6Španělsko22
7Rusko20
8Chorvatsko18
9Turecko16
10Portugalsko14

Rusko je letos sedmé, protože také trpí inflací a poklesem příjmů z ropy. Doplácí i na sankce, které na něj byly uvaleny kvůli vměšování do konfliktu na Ukrajině.

Ohrožený jih Evropy

Špatně jsou na tom z hlediska kombinace inflace a nezaměstnanosti i země na jihu Evropy, páté je Řecko, šesté Španělsko, desáté Portugalsko a jedenáctá Itálie, i když tam jsou příjmy domácností vyšší. První dvě země potápí extrémně vysoká nezaměstnanost.

Index bídy ale někteří ekonomové kritizují, protože například v USA je v současné době nejnižší od roku 1959 jen kvůli nízkým cenám benzínu.

Reklama

Výběr článků

Načítám