Hlavní obsah

Rusko chce Maďarsku a Řecku zmírnit embargo na potraviny

Moskva hledá možnosti, jak ve shodě s pravidly Světové obchodní organizace (WTO) zmírnit pro Maďarsko a Řecko své embargo na dovoz západních potravin. Podle agentury TASS to prohlásil ruský ministr hospodářského rozvoje Alexej Uljukajev. Rusové loni zakázali dovoz západního masa, ovoce, zeleniny a mléčných výrobků v reakci na sankce, které Spojené státy a Evropská unie uvalily na Rusko kvůli jeho přístupu k ukrajinské krizi.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Rusko zakázalo dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků i ovoce a zeleniny z EU.

Článek

„Musíme učinit rozhodnutí v souladu s normami WTO. Není možné jednoduše stanovit výjimky pro jednotlivé země," řekl Uljukajev. Možné řešení je podle něj v procesních a daňových mechanismech. Uljukajev nicméně dodal, že nemůže vyloučit, že se Rusko částečně rozhodne pro jednostranná opatření.

Maďarsko a Řecko patří v EU k zemím, které se nejhlasitěji staví proti systému nynějších sankcí. Maďarský premiér Viktor Orbán obvinil některé evropské představitele, že se snaží Rusko kvůli Ukrajině izolovat. Za hlavního zastánce této politiky považuje prezidenta Evropské unie a bývalého polského premiéra Donalda Tuska.

Reklama

Výběr článků

Načítám