Hlavní obsah

Anketu o nejabsurdnější poplatek vyhrála platba za elektronický výpis z účtu

• Aktualizováno

Desátý ročník ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek vyhrál poplatek za výpis z účtu zaslaný elektronickou cestou. Ve finále ankety hlasovalo 8057 lidí z ČR a Slovenska, z nichž 35 procent hlasovalo pro „vítězný” poplatek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Druhý skončil poplatek za změnu v trvalém příkazu zadanou přes internetové bankovnictví, dostal 21 procent hlasů, třetí poplatek za autorizační SMS zprávu s 18 procenty.

"Poplatek za výpis zasílaný elektronicky už postupně mizí ze sazebníků bank, tudíž je symbolické, že jubilejní desátý nejabsurdnější bankovní poplatek bude takový, se kterými se za chvíli vůbec nepotkáme. To hlasování bude další roky těžší a těžší, protože ty skutečně absurdní poplatky už zvoleny byly," uvedl organizátor ankety Patrik Nacher.

První anketa byla v roce 2005, tehdy ji jasně vyhrál poplatek za příchozí platbu na účet. Anketa by kromě zjištění postojů bankovních klientů měla vyvinout tlak na banky při změně jejich poplatkové politiky, což se v posledních letech také děje.

V hlasování se nyní umístilo celkem pět poplatků, které byly vybrány už v prvním kole. Kromě zmíněných tří ještě výše poplatku za vklad na účet třetí osobou (čtvrté místo) a poplatek za změnu údajů u běžného účtu (páté místo).

Vítězové ankety
1.poplatek za výpis z účtu zaslaný elektronickou cestou35 %
2.poplatek za zadání příkazu či změny trvalého příkazu přes internetbanking21 %
3.poplatek za autorizační SMS18 %
4.výše poplatku za vklad na účet na přepážce třetí osobou14 %
5.Poplatek za změnu osobních údajů u běžného účtu14 %
zdroj: bankovnipoplatky.com

Vítězem loňské ankety stal poplatek za vedení účtu k úvěru, předtím poplatek za zjištění zůstatku na účtu přes bankomat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám