Hlavní obsah

Rusko chce letos kvůli krizi vyčerpat přes polovinu rezervního fondu

Ruská vláda požádá parlament, aby mohla v letošním roce utratit až 3,2 biliónu rublů (1,3 biliónu korun) z rezervního fondu. Reaguje tak na růst rozpočtového deficitu, který je důsledkem poklesu cen ropy a hospodářského útlumu. Uvedla to v pátek náměstkyně ruského ministra financí Taťjana Něstěrenková.

Foto: Eduard Korniyenko, Reuters

Muž vybírá z bankomatu ruské banky Sberbank ve městě Stavropol na jihu země.

Článek

Rusko by tak za jediný rok mohlo vyčerpat více než polovinu rezervního fondu, ve kterém se v současnosti nachází zhruba 85 miliard dolarů (asi dva bilióny korun), napsala agentura Reuters. Letošní rozpočet doposud předpokládal, že vláda z fondu utratí půl biliónu rublů.

Ruská vláda nyní pracuje na revizi letošního rozpočtu, který byl založen na očekávání, že cena ropy bude činit 100 dolarů za barel. Ministři již dříve uvedli, že revidovaný rozpočet bude počítat s cenou 50 dolarů za barel.

Rozpočtové příjmy navíc tlačí dolů pokles ruské ekonomiky. Tu kromě levnější ropy podkopávají rovněž sankce, které na Rusko uvalily západní země kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi.

Něstěrenková upozornila, že v případě nejhoršího scénáře by hodnota rezervního fondu mohla do konce letošního roku klesnout až na bilión rublů (400 miliard korun). Z fondu by tak odteklo zhruba 80 procent peněz.

Ruští politici jsou připraveni si snížit platy

Agentura Reuters v pátek citovala prohlášení mluvčího Kremlu, podle kterého prezident Vladimir Putin sníží platy zaměstnanců prezidentské kanceláře o deset procent. Zatím ale neupřesňuje, od kdy má ke snížení dojít.

Podle ruského zpravodajského webu RT jsou ke snížení platů o deset i více procent připraveni i poslanci Státní dumy. Snížení platů ruskou ekonomiku nespasí, má být ale symbolickým příspěvkem v časech krize.

„V těchto nejistých a těžkých dobách musí Státní duma dýchat stejnými plícemi jako zbytek národa, bez kyslíkové masky,” řekl komunistický poslanec Ivan Melnikov.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám