Hlavní obsah

Lidé nevědomky perou špinavé peníze

Právo, Jindřich Ginter

Lidé hledající výdělek podle policie a bank ve skutečnosti často naletí zločincům, kteří potřebují vyprat špinavé peníze pocházející z trestné činnosti. Nejhorší je, že v některých případech lidé dokonce nemají ani tušení, že si z nich někdo udělal „prádelnu“.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Člověk hledající práci na internetu zareaguje na nabídku falešného zaměstnavatele. Ten požaduje zaslání dokumentů a osobních údajů. Po jejich obdržení podvodník v bance jménem nic netušící oběti zažádá o založení účtu. Banka pro potvrzení žádosti o otevření účtu požaduje zaslání drobné platby z účtu uchazeče vedeného v jiné bance,“ uvedl specialista na prevenci podvodů v Zuno bank Rudolf Zárybnický.

Falešný zaměstnavatel pod různými záminkami následně vyzve uchazeče, aby tuto drobnou platbu zaslal. Třeba jako potvrzení zájmu o nabízenou pozici nebo jako úhradu administrativních nákladů firmy. „Následně se zájemce o práci stává klientem banky, aniž by o tom sám věděl, a účet je zcela v moci podvodníka,“ dodal Zárybnický.

Policie už dříve opakovaně varovala před nárůstem případů zneužívání občanů, kterým je nabízena zdánlivě legální práce se smlouvou s cílem zneužít jejich identity k praní špinavých peněz. Jenže lidé s nízkými příjmy jsou snadnou kořistí.

Například brněnští kriminalisté v poslední době registrují už přes tři desítky takových případů, kdy se do role bílých koní dostali nezaměstnaní či matky na rodičovské dovolené.

Lidé nedomýšlejí rizika

Tentokrát byl systém trochu jiný. „Vše odstartoval lákavý inzerát na pozici asistenta manažera, například cestovní kanceláře. Zájemci vyplnili dotazník a kromě pracovní smlouvy dorazila na jejich tuzemský účet takzvaná ověřovací platba,“ popsal Pavel Šváb z policejního ředitelství Jihomoravského kraje.

Organizátoři podvodů poté podle něho za minimální provizi přinutili oběť k okamžitému výběru hotovosti a k odeslání peněz do ciziny, většinou mimo země EU.

„Za větším počtem případů, v nichž figurují bílí koně, je fakt, že z nedostatku pracovních příležitostí přijme takové nabídky víc lidí, kteří nedomýšlejí rizika,“ míní komisař Libor Plíšek z hospodářské kriminálky Jihomoravského kraje. Bílým koním hrozí čtyři roky za trestný čin legalizace výnosů z trestné činnosti.

Neptej se a nech si pět

Někteří lidé bez příjmu se pachateli nechají vést jako ovce, dokonce sami jdou do banky a účet na své jméno, přes který peníze jen protékají, založí. Aniž si uvědomují, že jde o trestný čin. Tak tomu bylo u dvaatřicetiletého muže z Uherskohradišťska.

Dříve prodával finanční produkty, jenže to dělá kdekdo. Potřeboval vydělat víc. Proto zareagoval na inzerát, v němž údajná zahraniční investiční společnost hledala obchodní zástupce. „Přišla mu pracovní smlouva se všemi náležitostmi, mezi nimiž nechyběl popis náplně práce. Odbornými slovy bylo napsáno, že bude přijímat na svůj účet platby, které bude vybírat a přeposílat dál. Za to měl získávat procentuální odměnu. Muž dokonce smlouvu podepsal,“ shrnuje Aleš Mergental z policejního ředitelství Zlínského kraje.

Po první transakci byl spokojený. Pětiprocentní provizi měl v kapse. Druhá transakce už ale neproběhla. Účet byl zablokován a na muže již čekala policie.

Není ale jediný. Rovněž na Uherskohradišťsku na konci loňského roku přímo od bankovní přepážky odvedla policie starší ženu, která „brigádně“ přišla vybrat tři tisíce eur.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám