Hlavní obsah

Kvůli absurdním poplatkům za vedení hypotéky ji raději předčasně splatil

Klient jedné z velkých českých bank se nestačil divit, když spočítal, jak jsou vysoké poplatky za vedení účtu k hypotéce. Kromě toho zjistil, že banka si některé platby účtuje hned dvakrát. Když se rozhodl, že hypotéku raději předčasně splatí, kromě vysokých sankcí mu banka účtovala další poplatky. Zaplatit musel dokonce i samotný výpočet sankcí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Klient si dojednal hypoteční úvěr ve výši dva milióny korun na konci roku 2008. Splatnost činila 30 let, fixace byla domluvena na 15 let s úrokovou sazbou 5,59 procenta. Měsíční splátka činila 11 800 korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Před dvěma měsíci jsem si namátkově spočítal všechny poplatky, které mi banka z mého povinně vedeného účtu strhává, a došel jsem k částce 800 korun měsíčně,” stěžoval si klient serveru Bankovnipoplatky.com. Platil nejen za vedení účtů (209 korun), ale také pojištění plateb a další pojistky, které byly dokonce duplicitní, a  stokorunové poplatky za výběry z bankomatů. „Bylo to pro mne natolik alarmující, že jsem se rozhodl jednat,“ dodal.

Banka se odmítla se zákazníkem, kromě zrušení jednoho duplicitního poplatku za pojištění, bavit. Na oznámení, že účet zruší, mu banka suše oznámila, že účet zrušit nemůže, dokud nesplatí hypotéku.

Rodinná situace nezajímá

„S ohledem na toto jednoznačně dominantní a arogantní jednání jsem se začal zajímat o předčasné splacení hypoúvěru. Po podání žádosti o vyčíslení sankce za předčasné splacení mi bylo sděleno, že banka uplatní sankce v plné výši, tedy 25 procent z jistiny (aktuálně 1 828 000). Sankce bude tedy činit 457 tisíc korun,“ řekl.

Jeho argumenty ohledně dosud bezproblémového splácení a „vážné osobní důvody” (formulace ze smlouvy) z důvodu rodinné situace zástupce pobočky nijak neobměkčily. Naopak mu osobně sdělil, že ho jeho rodinná a finanční situace nezajímá. Předčasné ukončení úvěru je pro banku totiž výrazně ztrátové.

„Na závěr ještě dodal, že za oficiální podání žádosti o vyčíslení předčasného splacení zaplatím jednorázový poplatek 1500 korun,“ dodal. Jednání banky, jejímž klientem byl deset let, označil za traumatizující. Nakonec se mu podařilo sehnat výhodné refinancování hypoúvěru a částku 2 285 600 splatil.

Chcete starý tarif, zaplatíte dvojnásobný poplatek

Poplatky trápí i dalšího klienta. Jeho finanční ústav mu písemně oznámil, že účet stavebního spoření úročený dvěma procenty je vedený v tarifu, který již delší dobu nemají v nabídce. Pokud v něm chce pokračovat, bude muset platit čtvrtletně poplatek za vedení nikoliv 80, ale 160 korun.

„Nepřistoupím na to. Zajímalo by mě, zda je nějaký rozdíl ve vedení účtu s úročením 1,5 procenta nebo dvě procenta,“ obrátil se klient na server Bankovnipoplatky.com, když zjišťoval, zda se může proti takovému jednání nějak bránit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám