Hlavní obsah

Propuštění zaměstnanci Vítkovice Steel dostanou na odstupném statisíce

Právo, Pavel Karban

Nejen dvouměsíční odstupné, které garantuje zákon, ale i další finanční kompenzaci až v řádech statisíců korun dostanou od společnosti Vítkovice Steel zaměstnanci, kterých se dotkne uzavření ostravské ocelárny. Ukončení provozu k 30. září letošního roku potvrdil ve čtvrtek předseda představenstva Dmitrij Ščuka.

Foto: Viktor Mácha

Ocelárna Vítkovice Steel

Článek

Podle dohody s odbory dostanou propuštění lidé až dvanáctinásobek průměrné měsíční mzdy, dva platy stanovené zákonem, jednorázový sociální příspěvek 70 tisíc korun a tomu, kdo absolvuje nejpozději do tří měsíců od výpovědi rekvalifikaci, ještě další dvě průměrné měsíční mzdy.

Kolika zaměstnanců se bude kompenzace týkat, ale není nyní ještě jasné, část pracovníků ocelárny by totiž mohla dostat práci v jiných provozech Vítkovice Steel.

„Řádově hovoříme o 200 až 250 lidech,“ sdělil Ščuka na dotaz, kolik lidí by mohlo být propuštěných.

Propouštění postihne i související provozy

Odbory však počítají s tím, že uzavření ocelárny se dotkne dvojnásobku lidí.

„Pan předseda hovořil čistě o pracovnících ocelárny, ale samozřejmě se to dotkne administrativy, údržby, která není pod ocelárnou, a provozů, jako je struskoviště. A tam taky přijdou o práci,“ řekl předseda odborů Zdeněk Kološ s tím, že uzavření ocelárny po 100 letech se dotkne i dodavatelů. Dodal, že na dvanáctinásobek průměrné mzdy dosáhnou ti pracovníci, kteří ve firmě pracovali 20 a více let.

Dohromady by podle Ščuky i Kološe mohli propuštění dosáhnout až na 18 či 19 průměrných měsíčních platů, což by mohlo dělat až 450 tisíc korun pro jednoho člověka.

Společnost navíc slíbila odcházejícím zaměstnancům poskytnout kariérní, finanční i psychologické poradenství, uspořádat ve spolupráci s firmami z oboru a pracovními agenturami náborové dny a zajistit rekvalifikační kurzy.

Na místě by mohla vyrůst průmyslová zóna

Důvodů, proč k ukončení provozu firma přistoupila, je několik. „Hlavní důvod ale je velmi přísné nastavení ekologických podmínek, které nás staví do nerovných konkurenčních podmínek ve srovnání s konkurencí v Evropské unii i mimo,“ poznamenal Ščuka.

Provoz poběží naplno až do 30. září. V budoucnu by firma mohla v místě dnešní ocelárny vybudovat průmyslovou zónu a nabídnout ji jiným společnostem k využití.

Dnes Vítkovice Steel zaměstnávají víc než 1 100 zaměstnanců, po uzavření ocelárny se chce firma zaměřit na investice do zbylých provozů. „Jejich perspektiva je dobrá, jinak bychom do nich neinvestovali letos více než 300 miliónů korun a příští rok chceme investovat ještě víc,“ prozradil předseda představenstva s tím, že peníze půjdou především do narážecí pece.

„Díky tomu v budoucnu ušetříme na spotřebě, bude to mít také ekologický přínos a umožní nám to rozšířit výrobkovou řadu v oblasti plechů, které vyrábíme pro větrné elektrárny,“ poznamenal Ščuka.

Reklama

Související články

V OKD letos skončí 1600 zaměstnanců

O téměř dva tisíce se letos v Moravskoslezském kraji sníží počet pracovních míst, a to jen u dvou firem. Zhruba 1 600 zaměstnanců opustí těžební společnost...

Výběr článků

Načítám