Hlavní obsah

AEW Europe koupila za čtyři miliardy park v Dobrovízi s halou pro Amazon

Aktualizováno

Společnost AEW Europe odkoupila od developerské firmy Panattoni Europe logistický park v Dobrovízi u Prahy, jehož součástí je i budovaná obří hala pro americký internetový obchod Amazon. Informaci o transakci v pondělí potvrdil šéf tuzemské Panattoni Pavel Sovička.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Existující centrum společnosti Amazon v Dobrovízi.

Článek

Areál o pronajímatelné ploše 255 tisíc metrů čtverečních získala AEW Europe prostřednictvím svého fondu Logistis za 150 miliónů eur, tedy přibližně za 4,2 miliardy korun. Panattoni Europe má zůstat správcem parku.

Areál je umístěn poblíž letiště Václava Havla na rychlostní komunikaci R6 a nedaleko pražského okruhu. Součástí parku je samostatně stojící hala o rozloze 125 tisíc metrů čtverečních, která je nyní ve výstavbě a je předem pronajatá společnosti Amazon. V distribučním centru Amazonu by mělo najít stálou práci až dva tisíce lidí a k tomu má vzniknout dalších tři tisíce sezónních pracovních míst.

Bude to již druhá budova společnosti Amazon v Dobrovízi, minulý rok tam firma otevřela centrum vráceného zboží.

Nákladní dopravu směřující do logistické zóny má odklonit obchvat obce, na jehož stavbu vláda vyčlenila 85 miliónů korun.

Fond vlastní sklady i v dalších zemích Evropy

Dokončení obří haly je plánováno v létě. „Budova, kterou zde připravujeme, bude největším samostatně stojícím průmyslovým objektem, který byl kdy v České republice po roce 1989 postaven. Kontrakt je výsledkem dlouhodobé spolupráce našich společností. Jsme potěšeni tím, že vedle výstavby parku nám AEW svěřila jeho správu,“ uvedl Sovička.

Zbývajících 130 tisíc metrů čtverečních tvoří sedm budov nabízejících moderní logistické prostory. Čtyři z nich o celkové rozloze 102 tisíc metrů čtverečních jsou uzpůsobené pro více nájemníků.

Transakce je první akvizicí fondu Logistis v Česku. Navazuje na nedávné navýšení kapitálu, při kterém AEW Europe získala do svého fondu 834 miliónů eur (asi 23,2 miliardy korun). Fond plánuje vybudovat portfolio prvotřídních logistických parků v předních lokalitách napříč hlavními logistickými centry kontinentální Evropy. Portfolio Logistis nyní tvoří 1,4 miliónu metrů čtverečních moderních logistických ploch ve Francii, Itálii, Španělsku, Belgii a Německu.

Reklama

Související témata:

Související články

Amazon odstartoval stavbu nové haly v Dobrovízi

Nové distribuční centrum začala stavět společnost Amazon v Dobrovízi u Prahy. Na prostranství, které je nyní pracovištěm bagrů a náklaďáků, vyroste zhruba do...

Výběr článků

Načítám