Hlavní obsah

Ruská recese by mohla být hluboká, připustil Medvěděv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusku hrozí, že vstoupí do období hluboké hospodářské recese. Uvedl to ruský premiér Dmitrij Medvěděv, kterého z ruských médií v úterý citovala agentura Reuters. Ruská ekonomika je pod tlakem v souvislosti s poklesem cen ropy na světových trzích a nedávnému prudkému propadu rublu.

Foto: Yekaterina Shtukina, ČTK/AP

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv

Článek

Vláda v Kremlu už počátkem prosince připustila, že ekonomika příští rok zřejmě klesne o necelé jedno procento. Země by tak zažila první recesi od roku 2009. Ruská centrální banka předpokládá, že pokud ceny ropy zůstanou na úrovni kolem 60 dolarů za barel, klesne ruská ekonomika příští rok dokonce zhruba o 4,5 procenta,

Paniku začátkem minulého týdne vyvolal prudký propad rublu, který se před týdnem dostal až na 80 rublů za dolar. Prezident Vladimir Putin na čtvrteční tiskové konferenci prohlásil, že současná hospodářská situace Ruska byla vyprovokována vnějšími faktory, tedy poklesem cen ropy. Z krize se prý ale ruská ekonomika dostane do dvou let. [celá zpráva]

Bývalý ruský ministr financí Alexej Kudrin ovšem tento týden v pondělí podotkl, že západní sankce uvalené na Rusko nepoškodily jeho ekonomiku o nic méně než pád cen ropy a prudký pokles kurzu rublu. Rusko je prý na cestě k plnohodnotné krizi.

Pokles vývozu ropy i plynu

Těžba ropy v Rusku by měla letos stoupnout o 0,6 procenta na rekordních 526,6 miliónu tun. Produkce zemního plynu by se měla naopak snížit o čtyři procenta na 641 miliard krychlových metrů. Výrazný pokles by měl vykázat rovněž vývoz ropy a plynu do zahraničí. Uvedl to v úterý ruský ministr energetiky Alexandr Novak s odvoláním na předběžné údaje.

Vývoz ropy by měl letos podle ministra klesnout o 4,3 procenta na 229 miliónů tun, zatímco export plynu by se měl propadnout o 6,7 procenta na 183,3 miliardy krychlových metrů. Ministr rovněž upozornil, že v příštím roce by mohla ruská těžba ropy klesnout na 525 miliónů tun.

Světové ceny ropy se od června snížily téměř o polovinu. Za propadem stojí hlavně vysoké dodávky suroviny na trh, které jsou důsledkem rozmachu těžby z břidlicových ložisek ve Spojených státech. K poklesu přispívají rovněž obavy ohledně vývoje poptávky v Evropě a v Asii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám