Hlavní obsah

Sony nemá problémy jen s filmem, ztrácí postavení na poli elektroniky

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stažení kontroverzní komedie The Interview po útocích hackerů na společnost Sony je posledním, nicméně zdaleka ne největším problémem svého času mimořádně úspěšného japonského výrobce elektroniky, napsal server CNN.

Upoutávka na film The InterviewVideo: Falcon

 
Článek

Sony odvolala premiéru filmu, který pojednává o atentátu na vůdce KLDR Kim Čong-una poté, co jej odmítla promítat řada amerických kin i kvůli bezpečnostním hrozbám. Za rozsáhlými útoky na firemní servery stáli severokorejští hackeři. [celá zpráva]

Rozhodnutí vyvolalo rozruch a kritiku zastánců svobody projevu, firmu připraví o značnou sumu. Film stál podle odhadů 42 miliónů dolarů (946 miliónů korun). V rámci celé společnosti Sony nicméně filmové studio tvoří méně než deset procent tržeb, upozorňuje CNN.

Foto: Damian Dovarganes, ČTK/AP

Studio Sony Pictures Entertainment v Kalifornii

Co Sony v současnosti opravdu trápí, je ztráta postavení na trhu s elektronikou, kde kdysi dominovala výrobky jako walkman nebo televize Trinitron.

Dříve nejvíce zisková divize výroby televizí se drží jen těsně v černých číslech.

Sony letos opustila byznys s osobními počítači a na trhu chytrých telefonů má jen tříprocentní podíl.

Za poslední fiskální rok prodělala firma 1,2 miliardy dolarů (27 miliard korun). Agentura Moody's letos snížila rating dluhopisů Sony na podřadné -  „junk“. Firma nedávno poprvé v historii přestala vyplácet dividendy, vypočítává řadu problémů americký server.

„Sony měla na trhu s elektronikou veliké ziskové marže díky silné značce,“ uvedl analytik společnosti Gartner Van Baker. „Jenže na trhu elektroniky se nesmírně vyostřila konkurence, především kvůli čínským firmám,“ vysvětluje.

Ústup japonské firmy ze slávy začal před více než deseti lety s nástupem Applu.

Sony teď podle CNN drží nad vodou hlavně úspěšná herní konzole Play Station a z filmové produkce některé hity jako Spider Man nebo James Bond.

Foto: Ed Araquel, ČTK/AP

Záběr z kontroverzní komedie The Interview

Firma podle analytika udělala od devadesátých let několik přešlapů, ze kterých se nedokázala rychle zotavit.

„Nevím, jestli se jim někdy znovu podaří být tou (někdejší) Sony,“ uzavírá Baker.

Anketa

Souhlasíte s tím, že Sony stáhla po výhrůžkách hackerů film The Interview?
Ano, raději obětovat film, než někoho ohrozit.
10,9 %
Ne, hackerům by se ustupovat nemělo.
89,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4485 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám