Hlavní obsah

V Česku panuje velká daňová nejistota, stěžují si skoro tři čtvrtiny firem

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysokou daňovou nejistotu vnímá v České republice 71 procent firem. Oproti loňsku se číslo zvýšilo, zatímco v dalších zemích, kde dělala společnost Deloitte průzkum, se naopak podíl manažerů firem s tímto názorem snížil z 60 procent na 54,2 procent. Firma o tom informovala v tiskové zprávě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Loni v průzkumu označilo daňovou nejistotu v ČR jako vysokou 70,5 procenta firem.

„Stejně jako v minulých letech firmám a podnikatelům při podnikání v ČR vadí nejvíce časté změny v legislativě, nejednoznačnost, nedostatky a náhlé zvraty stanovisek daňové správy,” uvedl mluvčí Deloitte Lukáš Kropík.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hlavní příčiny daňové nejistoty v ČR a v dalších zemích EMEA

„Z hlediska vnímání daňové nejistoty patří Češi v regionu střední Evropy mezi největší pesimisty. Na Slovensku vnímají vysokou daňovou nejistotu dvě třetiny dotázaných, v Německu 44,1 procenta respondentů a v Rakousku jen 37,1 procenta. Ve srovnání s průměrem zemí si Česká republika pohoršila o 16,8 procentních bodů,“ uvedla k výsledkům průzkumu Radka Mašková, ředitelka v daňovém oddělení společnosti Deloitte.

V pořadí čtvrtého průzkumu společnosti Deloitte se zúčastnilo přes 800 respondentů z 25 zemí Evropy a čtyř zemí Asie (Turecko, Ázerbájdžán, Arménie a Kazachstán).

„V České republice se oproti loňsku zvýšil počet firem, které vnímají daňovou nejistotu větší než v ostatních evropských zemích. Zatímco loni to byly v České republice 4 z 10 oslovených firem, letos 6 z 10 firem,“ dodal Petr Neuschl, senior manažer v daňovém oddělení Deloitte.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám