Hlavní obsah

Kurz rublu dál padá, pokořil další hranici

– Moskva

Ruský rubl v pátek dál prudce klesl a večer poprvé překročil hranici 50 rublů za dolar. Ruskou měnu v posledních dnech sráží propad cen ropy, který prohloubilo čtvrteční rozhodnutí Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) nezasáhnout proti propadu cen ropy omezením těžby.

Foto: Profimedia

Ruské rubly

Článek

Rubl v pátek ztratil zhruba tři procenta a kolem 20:00 SEČ se jeho kurz dostal na 50,004 RUB/USD. Pohyby kurzu ale zesílilo slabé obchodování na trhu, v němž mohou ovlivnit kurz i menší nákupy dolarů. Rubl od počátku letošního roku ztrácí asi třetinu hodnoty a je letos jednou z nejslabších měn světa.

Vedle oslabování ruské ekonomiky a rostoucího dopadu západních sankcí proti Rusku podkopává ruskou měnu propad cen ropy. Výnosy z prodeje ropy a plynu tvoří asi dvě třetiny ruského vývozu. Ruskému rozpočtu tak v případě dalšího pádu cen hrozí výrazný výpadek příjmů.

Ceny ropy v pátek pokračovaly v propadu a severomořský Brent sestoupil poprvé za více než čtyři roky pod hranici 70 dolarů za barel. Od června tak ztrácí zhruba 40 procent.

Ruská centrální banka přestala 10. listopadu stanovovat pro kurz rublu fluktuační pásmo a nechala jej volnému pohybu. Banka ale dala najevo, že v případě ohrožení finanční stability hodlá na trhu intervenovat.

Stabilita měny byla jedním z hlavních výdobytků Putinovy vlády na ekonomickém poli. Letošní propad rublu ale oživuje vzpomínky na měnovou krizi roku 1998. Rok před Putinovým nástupem k moci tehdy vedl pád rublu k uzavření bank a ztrátě úspor obyvatelstva.

Reklama

Související témata:

Související články

Kurz rublu spadl na historické minimum

Kurz ruské měny se v pondělí vůbec poprvé v historii propadl pod 40 rublů za dolar. Na svých internetových stránkách to uvedla agentura Interfax.

Lavrov kritizuje sankce EU, rubl se propadá

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se v úterý tvrdě pustil do sankcí, které na Moskvu uvalila Evropská unie. Podle agentury RIA Novosti je označil za...

Výběr článků

Načítám