Hlavní obsah

Regulovaná cena elektřiny klesne, plyn ale může zdražit

Novinky, tov
Aktualizováno

Regulovaná cena elektřiny pro domácnosti příští rok poklesne o 1,2 procenta. Konečnou cenu pro spotřebitele určí až dodavatelé. Regulované ceny plynu se naopak zvýší. Na tiskové konferenci to ve středu oznámil Energetický regulační úřad (ERÚ).

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Regulovaná cena tvoří zhruba polovinu celkové ceny elektřiny, u plynu ale pouze dvacet procent.

„Podíl na zvýšení ceny plynu má tzv. služba flexibility, kdy došlo ke zvýšení téměř pětinásobně na 329 miliónů korun (za rok). V této souvislosti se ERÚ obrátil na antimonopolní úřad, zda nedošlo ke kartelové dohodě na tuto službu, kterou vyhlásila společnost Net4Gas,” uvedla na tiskové konferenci předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

Pomocí této služby si provozovatel českých plynovodů Net4Gas zajišťuje, že při výkyvech spotřeby někdo dodá nebo odebere takový objem plynu, aby ho v plynovodu bylo potřebné množství a v potrubí zůstal nutný tlak. Tendru se účastnilo pět velkých hráčů včetně ČEZ a RWE. Podle mluvčího Net4Gas zvýšení tržní ceny může souviset s problémy na Ukrajině.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Podle místopředsedy ERÚ Jana Nehody by ceny silové elektřiny vzhledem k vývoji na trhu mohly klesnout o pět procent, záleží ale na konkrétních obchodnících. V takovém případě by celkem na elektřině domácnosti ušetřily kolem tří procent. Pokud by ceny silové elektřiny zůstaly stejné, ušetří domácnosti 1,2 procenta.

Záleží na ukrajinské krizi

Regulovaná složka ceny plynu příští rok vzroste zhruba o 7,4 procenta. Tato složka tvoří 23,4 procenta z celkové ceny za dodávky plynu. Kvůli velkému podílu ceny samotné komodity záleží značně na tom, jak se vyvine situace kolem Ukrajiny.

Podle odhadu ERÚ se nárůst cen plynu nejvíc dotkne domácností, které využívají plyn pouze k vaření, zde je možný růst v nákladech až o 4,74 procenta. Naopak lidé, kteří plynem topí, využívají ho k ohřevu vody i vaření by měli zaplatit o 1,18 procenta více.

Vitásková dodala, že společnost Gazprom na společných jednáních ujišťovala, že i kdyby došlo k přerušení dodávek plynu přes Ukrajinu, dodávky pro Evropu to neohrozí.

Podle analytika společnosti ENA Jiřího Gavora by ke zdražení plynu mohla přispět slabá minulá zima a s tím související nižší spotřeba a platby. V současné době ale ceny plynu na trhu spíše stagnují, což ovlivňují i rekordně nízké ceny ropy.

„Je možné, že nakonec koncová cena plynu pro domácnosti zůstane beze změny, protože někteří obchodníci nakoupili levněji. ERÚ je v tomto směru spíš konzervativní,“ řekl Novinkám Gavor.

Řada obchodníků totiž plyn nakupuje dopředu v průběhu roku. Jak byli úspěšní, ukáží až koncové ceny plynu pro domácnosti, které nyní začnou představovat velcí hráči.

Porovnejte si nabídky jednotlivých dodavatelů energií na kalkulačce cen elektřiny a kalkulačce cen plynu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám