Hlavní obsah

České dráhy vydělají na vlacích zdarma na Slovensku, pronajmou tam staré vozy

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenské železnice si od Českých drah pronajaly 40 starších vagonů a pět lokomotiv, aby zvládly zvýšený nápor cestujících. Vláda premiéra Roberta Fica (Směr-sociální demokracie) totiž zavedla od 17. listopadu možnost cestování zdarma pro důchodce, děti a studenty denního studia.

Foto: Michal Kvapil , Novinky

Ilustrační foto

Článek

Za každou lokomotivu zaplatí slovenské železnice 240 eur (6 600 korun) denně a za vagóny 150 eur (4 000 korun) denně. České dráhy tak vydělají téměř 200 tisíc korun denně.

Jedná se o vagóny typu Bdt z osmdesátých let a dieselové lokomotivy řady 754, které byly vyrobeny v sedmdesátých letech v ČKD. Smlouva byla zatím uzavřena do konce letošního roku. Na pronájem vagonů a lokomotiv vyčlenily slovenské železnice 413 tisíc eur (přes 11 miliónů korun). Na celý projekt vyčlenil kabinet 13 miliónů eur (360 miliónů korun), ale podle odborníků tato částka nebude stačit.

Vlaky zdarma pro vdovy policistů

Po důchodcích, dětech a studentech budou na Slovensku cestovat vlakem zdarma také vdovy a siroty po policistech, vojácích a hasičích. Nové opatření vlády schválené ve čtvrtek by mělo začít platit od začátku prosince.

Důchodci, děti a studenti cestují vlaky zdarma už od 17. listopadu. Zájem o cestování vlakem se zvýšil. Železnice vydaly přes 200 tisíc průkazů umožňující jízdu zdarma. První den využilo možnost bezplatné přepravy 48 lidí a další den toto číslo přesáhlo 60 tisíc.

Rozběhla se také petice proti cestování vlaky zdarma, kterou podepsalo už 30 tisíc lidí. „Souhlasíme s pomocí studentům a seniorům. Odsuzujeme však pomoc nezodpovědnými a populistickými způsoby,“ uvedl jeden z organizátorů petice Tomáš Smutný. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Dráhy zdraží o inflaci, vypraví víc vlaků

České dráhy v novém jízdním řádu, který začne platit 14. prosince, vypraví denně v průměru 6 789 vlaků. Proti loňsku je to růst o 64 spojů. Cena jízdenek se...

Výběr článků

Načítám