Hlavní obsah

Zakázku na evidenci tržeb pro Babišovo ministerstvo zpracuje státní firma

Novinky, tov

Ministerstvo financí se ohradilo proti článku v Hospodářských novinách, podle kterého chce zadat zakázku na systém elektronické evidence tržeb (EET) bez soutěže. Uvedlo, že EET vytvoří nová státní firma, která vznikne oddělením ze Státní tiskárny cenin. Podle ministerstva tak nejde o zadání zakázky bez soutěže, ale o zpracování systému de facto vlastními silami.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ministerstvo financí ČR

Článek

HN uvedly, že ministr financí Andrej Babiš (ANO) zadá zakázku za čtvrt miliardy na EET bez soutěže, protože se obává ohrožení tajných dat. [celá zpráva]

„V žádném případě MF nehodlá obcházet zákon o veřejných zakázkách ani jiný zákon, naopak bude postupovat přesně podle všech zákonů. Aby nedošlo k možnému úniku citlivých informací o daňových poplatnících, obrátilo se MF (resp. Generální finanční ředitelství) v souladu se zákonem na Národní bezpečnostní úřad s žádostí o povolení výjimky,” uvedl mluvčí ministerstva Radek Ležatka.

V případě softwarového řešení projektu se podle mluvčího počítá se státním podnikem Státní pokladna Centrum sdílených služeb, který vznikne od ledna 2015 oddělením ze Státní tiskárny cenin.

Podobná praxe podle ministerstva funguje i v zahraničí.

”Například v Rakousku významné systémy pro daňovou správu, které obsahují důvěrné a citlivé informace, realizuje společnost vlastněná Ministerstvem financí s názvem BRZ. To znamená, že při přípravě EET rozhodně nedojde k „zadání zakázky bez soutěže“, ale o zpracování systému de facto vlastními silami,” dodal Ležatka.

Elektronická evidence tržeb má začít fungovat v roce 2016 s cílem zlepšit výběr daní. Podle HN je největším technologickým projektem současné vlády. Deník zároveň upozornil, že MF nezdůvodnilo, proč do požadavků na uchazeče o zakázku třeba nepřidalo povinnost mít bezpečnostní prověrku. Podle seznamu firem s osvědčením od bezpečnostního úřadu mají prý prověrku alespoň na stupeň "důvěrné", všichni velcí IT hráči na trhu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám