Hlavní obsah

Německá Commerzbank bude vybírat poplatky z velkých vkladů

Novinky, tov

Místo vyplácení úroků bude německá Commerzbank účtovat poplatky z největších firemních vkladů. Reaguje tak na politiku Evropské centrální banky (ECB), která poplatky za vklady komerčních bank zavedla v létě, píše BBC.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Logo Commerzbank ve Frankfurtu

Článek

"Vyhrazujeme si právo účtovat velkým korporacím poplatek za uskladněnou likviditu,“ uvedla Commerzbank v prohlášení.

Commerzbank je podle BBC prvním velkým finančním ústavem, který k tomuto kroku přistupuje. Chce tak motivovat velké klienty, aby přebytečnou hotovost nenechávali na účtech, ale používali ji na alternativní investice.

Vkladů fyzických osob a malých a středních firem se opatření nedotkne.

V červnu ECB poprvé zavedla zápornou depozitní sazbu ve výši desetiny procenta, takže banky platí za krátkodobé uložení peněz, které nevyužívají. Snaží se tak banky přimět, aby více půjčovaly podnikům a pomohly hospodářskému růstu. V září tento poplatek zvýšila na dvě desetiny procenta. Commerzbank nyní jako první soukromá banka tento neobvyklý postup následuje.

Reklama

Související články

Banky budou za uložení peněz u ECB platit

Evropská centrální banka (ECB) ve čtvrtek snížila svou základní úrokovou sazbu o 0,1procentního bodu na nové rekordní minimum 0,15 procenta. Její depozitní...

ECB zvažuje nákup podnikových dluhopisů

Evropská centrální banka (ECB) zvažuje, že zahájí nákupy podnikových dluhopisů na sekundárním trhu. Agentuře Reuters to v úterý řekly zdroje obeznámené se...

Výběr článků

Načítám