Hlavní obsah

Vrácené papírové dvacetikoruny skončí jako brikety, padesátihaléře koupí sběrny

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starých papírových dvacetikorun se do České národní banky (ČNB) vrátilo přes 95 procent, u padesátihaléřů byla návratnost o poznání nižší - 80 procent jich zůstalo mezi lidmi. Šestiletá lhůta pro jejich výměnu vypršela na konci srpna letošního roku. V pátek o tom informoval mluvčí ČNB Tomáš Zimmermann.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mezi lidmi zůstalo 5 185 650 kusů dvacetikorunových bankovek, což představuje 4,9 procenta z jejich množství v oběhu. Padesátihaléřů nebylo předloženo k výměně 365 434 151 kusů, tedy 80,7 procenta z celkového množství této nominální hodnoty.

Uvedené množství nevrácených mincí je sice vysoké, ale nijak výjimečné.

„Velký rozdíl v návratnosti mezi mincí a bankovkou je zcela běžný - i ve stejné nominální hodnotě se mincí vrací méně. Obecně navíc platí, že čím nižší je nominální hodnota, tím větší množství peněz se z oběhu nevrátí,” uvedla ČNB.

Osmasedmdesát tun hliníku

O ukončení platnosti obou nominálů rozhodla bankovní rada České národní banky 31. ledna 2008, neboť přestaly plnit funkci oběživa. To v praxi znamená, že se jich z oběhu zpět do centrální banky vracela pouze malá část.

Papírové dvacetikoruny budou standardně rozřezány na takzvanou bankovkovou drť, která se pak listuje do briket a končí ve spalovně. V minulosti se zkoušela využít bankovková drť jako vstupní materiál pro výrobu vybraného průmyslového zboží, jako například desek, tašek nebo jako palivo, nicméně trvalý odběr pro tyto účely se nepodařilo zajistit.

Padesátihaléře se nebudou nijak ničit a v neporušené podobě budou prodány jako hliník, jehož množství činí díky vráceným mincím 78 tun.

Reklama

Související články

ČNB: Koruna by rozhodně neměla posílit

Přes nynější další oslabování koruny, jejíž kurz vůči euru dosáhl 21. srpna již magické hranice 28 korun, nehodlá Česká národní banka (ČNB) činit žádné kroky...

Výběr článků

Načítám