Hlavní obsah

Kyjev a Moskva se dohodly na dodávkách ruského plynu

• Aktualizováno

Ukrajina a Rusko se po tvrdých několikaměsíčních jednáních dohodly na zimních dodávkách ruského zemního plynu na Ukrajinu. Dohody platné do konce března příštího roku bylo dosaženo při zprostředkování eurokomisaře pro energetiku Günthera Oettingera. Smlouvu spolu s Oettingerem podepsali ministři energetiky obou zemí Jurij Prodan a Alexandr Novak.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Ruský ministr energetiky Alexander Novak (vlevo) si podává ruku se svým ukrajinským protějškem Jurijem Prodanem po dosažení dohody.

Článek

"Nemůže být lepšího konce mého mandátu," komentoval podpis dohody šéf Evropské komise José Barroso, který byl podpisu přítomen. Barroso ve funkci v pátek končí. Řekl, že dohody bylo dosaženo jak ohledně ukrajinského dluhu, tak i ohledně dočasné smlouvy o dodávkách ruského plynu na Ukrajinu v zimním období.

"Není důvodu, proč by Ukrajinci v zimě mrzli," poznamenal Barroso.

Podle Oettingera má ve čtvrtek uzavřený kontrakt hodnotu 4,6 miliardy dolarů a stane se zárukou evropské energetické bezpečnosti v nadcházející zimě. Kyjev je s pomocí Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie schopen uhradit veškeré své účty, konstatoval německý eurokomisař.

V nejbližší době Ukrajina podle Oettingera zaplatí ruskému Gazpromu 1,6 miliardy dolarů, do konce roku bude z dluhu splaceno celkem 3,1 miliardy. Tranzit plynu přes ukrajinské území do Evropy bude zajištěn a veškeré dluhy budou splaceny, uvedl dále. Rusko poskytne Ukrajinu slevu 100 dolarů na každých tisíc krychlových metrů plynu, cena tak dosahuje částky 385 dolarů.

Oettinger vyjádřil naději, že ve čtvrtek uzavřená dohoda může být "prvním zábleskem" naděje na cestě k řešení krize v ukrajinsko-ruských vztazích.

Nejistota během dne

Delegace Gazpromu se během čtvrtka už vrátila do Moskvy a do Bruselu hodlala přijet, až se objeví evropské záruky za Ukrajinu. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk ve čtvrtek kvůli tomu telefonoval s německou kancléřkou a s americkým viceprezidentem. Další kolo rozhovorů začalo ve středu odpoledne a trvalo do pozdních nočních hodin. [celá zpráva]

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak podle ruských médií prohlásil, že mu během jednání bylo řečeno, že Ukrajina jedná s Evropskou komisí a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) o finančních prostředcích pro úhradu čtyř miliard krychlových metrů plynu. Ruský ministr ale prý žádné záruky neviděl.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Na archivním snímku vpravo šéf Gazpromu Alexej Miller. Vedle něj šéf ropné společnosti Rosněft Igor Sečin

"Všechno je to spojené s finančními otázkami, všechno souvisí se zárukami, které dá Evropská komise Ukrajině," sdělil šéf Gazpromu Alexej Miller podle agentury Reuters.

Předchozí dvě kola jednání k dohodě nevedla, přestože se očekával podpis smlouvy. Ukrajina zatím jen hledá finance nejen na nákup zimních dodávek z Ruska, ale i na krytí dluhu za staré kontrakty. Ten dosahuje částky 4,5 miliardy dolarů, z nichž 3,1 miliardy má Kyjev uhradit do konce roku.

Moskva varovala, že plyn na Ukrajinu pošle v budoucnu jen v případě, že Kyjev dodávku předem zaplatí.

Novak v noci na čtvrtek poznamenal, že diskuze o dokumentech, které je potřeba připravit, byla dlouhá a celá záležitost ještě není zcela vyřešena.

Jen za původní cenu

Ukrajinský premiér na čtvrtečním zasedání vlády podle kyjevských médií prohlásil, že už dodaný plyn bude země Rusku splácet v ceně 268 dolarů za tisíc krychlových metrů. Taková byla zvýhodněná cena daná Moskvou bývalému proruskému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi, od níž ale po jeho únorovém svržení ustoupila. Kyjev ovšem na jejím zachování trvá, alespoň pro již dodanou surovinu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám