Hlavní obsah

Fed ukončil nákupy dluhopisů, celkem ho stály 80 biliónů korun

Washington
Aktualizováno

Americká centrální banka (Fed) ve středu podle očekávání oznámila ukončení nákupů dluhopisů, jimiž od finanční krize podporovala ekonomiku. Od konce roku 2008 nasměroval do ekonomiky ve třech fázích nákupů státních a hypotečních dluhopisů celkem 3,7 biliónu dolarů (zhruba 80 biliónů Kč).

Foto: Gary Cameron, Reuters

Šéfka Fedu Janet Yellenová

Článek

V rámci třetího programu nákupů dluhopisů Fed od počátku loňského roku naléval do ekonomiky až 85 miliard dolarů měsíčně a tyto nákupy začal omezovat loni v prosinci.

Fed v prohlášení vydaném po zasedání svého měnového výboru vyjádřil důvěru v další oživování ekonomiky i přes útlum v některých velkých ekonomikách světa. "Výbor dál pozoruje v ekonomice dostatečnou sílu, která bude podporovat další směřování k maximální zaměstnanosti v situaci cenové stability," uvedl Fed. Dodal, že trh práce se nadále zlepšuje.

Ohledně úrokových sazeb Fed dal opět najevo, že s jejich zvyšováním spěchat nebude. Konkrétně sdělil, že základní krátkodobé sazby zůstanou po ukončení nákupů dluhopisů ještě "značnou dobu" nízké. Jejich zvyšování pak bude záviset na vývoji ekonomických údajů, sdělil Fed.

I přes ukončení nákupů dluhopisů, které bylo hlavním nástrojem nestandardního "kvantitativního uvolňování", má měnová politika Fedu nadále daleko do normálního stavu. Základní úroková sazba zůstává od prosince 2008 prakticky na nule a rozvaha Fedu se kvůli nákupům dluhopisů zvýšila na více než čtyři bilióny dolarů, což je osminásobek úrovně před krizí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám