Hlavní obsah

Ruskou elitu kolem Putina sankce semkly

Novinky, Tomáš Volf

Nabídka Gazpromu pomoci konkurenční společnosti Rosněft zachránit ropný projekt v Arktidě ukázala nechtěný vedlejší efekt západních sankcí. Velmi těsně semkly ruskou politickou a obchodní elitu, píše agentura Reuters.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Centrála ruského plynárenského gigantu Gazprom v Moskvě

Článek

Někteří manažeři Gazpromu nyní označují nepříliš medializovanou nabídku půjčit firmě Rosněft svou těžební plošinu za „teoretickou“. Zazněla krátce poté, co kvůli americkým sankcím zastavila americká společnost ExxonMobil spolupráci s firmou Rosněft na těžbě ropy v Karském moři. [celá zpráva]

Nabídka byla překvapivá. Vztahy mezi dvěma státními firmami byly dlouho napjaté. Gazprom jako potomka sovětského ministerstva plynárenského průmyslu znepokojily ambice největšího ropného producenta společnosti Rosněft zvýšit těžbu zemního plynu a vyhrotit cenovou válku u plynu pro domácnosti.

Podcenili ruskou reakci

Pouhý náznak toho, že rivalové mohou spolupracovat, aby snížili dopad sankcí, je dosud nejsilnějším signálem, že po sedmi měsících mají západní sankce opačný než zamýšlený efekt.

Místo aby sankce lidi blízké prezidentu Putinovi rozdělily, přiměly hlavní hráče v energetice stát za ním.

"Vzdorují," řekl Reuters západní byznysmen, který nechtěl být jmenován. „Kvůli sankcím se sjednotili a tvrdé jádro je na něm (Putinovi) ještě víc závislé.“ Naopak vliv liberálně smýšlejících lidí ve vládě i klíčovém energetickém sektoru oslabil.

„Podcenili jsme ruskou reakci,“ řekl západní diplomat v Moskvě pod podmínkou anonymity. Dodal nicméně, že americké a evropské sankce proti Rusku se ještě neprojevily zcela. Poukázal na potíže ruské ekonomiky, kdy rubl oslabuje a zemi hrozí hospodářská recese.

Reklama

Související témata:

Související články

Lavrov kritizuje sankce EU, rubl se propadá

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se v úterý tvrdě pustil do sankcí, které na Moskvu uvalila Evropská unie. Podle agentury RIA Novosti je označil za...

Dlouhý: Sankce proti Rusku jsou nesmyslné

Protiruské sankce zavedené Západem v reakci na ukrajinskou krizi nemají smysl a jediným řešením současné svízelné situace je politický kompromis. Na konferenci...

Výběr článků

Načítám