Hlavní obsah

V ČSA začali rozdávat výpovědi, letušky a stevardi odhlasovali stávku

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, Michael Švec

Vedení ČSA začalo rozdávat výpovědi. Restrukturalizaci spočívající ve snižování mezd a v masivním propouštění ve středu podpořil jejich menšinový vlastník Korean Air, uvedl mluvčí společnosti Daniel Šabík. Většina letušek a stevardů, kterých se propouštění nejvíce týká, se vyslovila pro stávku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Letušky ČSA a Korean Air při slavnostním galavečeru na Letišti Václava Havla. Ilustrační foto

Článek

Tajné hlasování o stávce minulý týden uspořádala Odborová organizace posádek letadel (OOPL). Hlasování se zúčastnily asi dvě třetiny z více než tří stovek stevardů, pro stávku se jich vyslovilo 97 procent. Proti bylo jen šest hlasujících. Právo o tom informovali zástupci odborů.

Výsledek hlasování měl být tajný do čtvrtka, kdy se měla uskutečnit valná hromada, která ale nakonec byla zrušena.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Odbory po vedení požadují především přehodnotit chystané hromadné propouštění, při němž by o práci měla přijít zhruba třetina zaměstnanců ČSA. Podle informací Práva mají být mezi propuštěnými právě i členové vedení OOPL.

Odboráři chtějí dostávat od vedení firmy „pravdivé informace“ o hospodaření, které podle nich má být zprůhledněno a zefektivněno. V případě, že tyto podmínky nebudou splněny, hodlají stevardi vyhlásit stávku „v blízkém časovém horizontu“.

Firma již v září oznámila, že propustí také třetinu pilotů, hodlá jim snížit platy až o 30 procent. [celá zpráva]

Korean Air slíbil navýšení kapitálu

Odbory výsledky hlasování oznámily týž den, kdy minoritní akcionář Korean Air oznámil, že se hodlá finančně podílet na stabilizaci ČSA. Korejská společnost však nespecifikovala částku, již do českého národního dopravce hodlá investovat. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám