Hlavní obsah

Na místě zříceného mostu ve Vilémově staví opět firma Bögl a Krýsl

Pracovníci společnosti Bögl a Krýsl v úterý po dokončení přípravných prací zahájili stavbu nového mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku. Podle Františka Lízala, jenž na stavbě zajišťuje technický dozor, by měla být stavba podle nově schváleného harmonogramu dokončena do 30. listopadu.

Foto: Jana Pechová, Právo

Zřícený most ve Vilémově

Článek

Původní most se zřítil 4. září, při neštěstí zahynuli čtyři dělníci a další dva byli zraněni.

Zřícený most ve Vilémově. Záběry z 5. září 2014Video: Novinky

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jednalo se přitom již o třetí most, na jehož stavbě se podílela firma Bögl a Krýsl a při jehož zřícení umírali lidé. Předtím se již zřítil most ve Studénce, jehož pád způsobil železniční nehodu. Osm lidí zemřelo a přes 90 bylo zraněno. Druhý případ byl pád dálničního mostu u Kuriman poblíž Spišské Nové Vsi na Slovensku. Zemřeli čtyři lidé. Na stavbách mostů se ale podílelo více subdodavatelů, kteří svalují vinu jeden na druhého.

"Dělníci dnes připravují pažení a poté zahájí výkop pro založení betonového základového pásu. Výkop se potom opatří bedněním a armaturou, vybetonuje se a obsype. To samé se pak uskuteční na druhé opěře mostu," řekl Lízal.

Původní plán počítal s dokončením mostu do konce října.

Lidé chodí oklikou

"Zřícení mostu a složitá koordinace činnosti několika firem původní termín dokončení posunuje zhruba o měsíc," řekl už dříve Lízal. Na stavbě podle něj pracují tři zhotovitelské společnosti asi na padesátimetrové délce. "Je to organizačně složité. Něco dělá Strabag, něco Bögl & Krýsl, pár metrů od nich buduje firma Silnice Čáslav opěrnou zeď z drátěných košů, které jsou vyskládány kameny," dodal Lízal.

Podle starosty Vilémova Jiřího Lebedy musejí lidé do centra města chodit až kilometrovou oklikou. "Nadšení z toho nejsme, jako obec ale nemáme žádné páky, jak stavbu urychlit. Občané si stěžují, už se to snáší i na mou hlavu, ale učím se s tím žít," řekl Lebeda.

Oprava vilémovského mostu je součástí modernizace silnice II/345 mezi Chotěboří a Golčovým Jeníkovem za 160 miliónů korun, kterou dotuje Unie. Součástí zakázky je rekonstrukce tří mostů. Kraj Vysočina zadal celou zakázku konsorciu firem M-Silnice a Strabag.

Foto: ti, Právo

Původní most se zřítil 4. září. [celá zpráva]

Pod mostem pracovalo v době neštěstí šest dělníků, tři Češi a tři Slováci. Přežili dva muži ze Slovenska. Kriminalisté případ vyšetřují jako obecné ohrožení z nedbalosti. Nikdo zatím obviněn nebyl. Případným viníkům hrozí vězení na tři až deset let. Policie podle krajské mluvčí Dany Čírtkové zatím čeká na výsledky posudků a expertiz.

Mezitím pokračují výslechy svědků včetně pracovníka, který s těžkým zraněním neštěstí přežil. Až ze souhrnu poznatků bude podle mluvčí možné vyvodit případnou trestněprávní odpovědnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám