Hlavní obsah

Rakouská Raiffeisen Bank čeká poprvé ztrátu, a to až 14 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Matka české Raiffeisenbank, rakouská bankovní společnost Raiffeisen Bank International (RBI) očekává za celý letošní rok ztrátu, vůbec první ve své historii. Mohou za to problémy na Ukrajině a v Maďarsku. Generální ředitel Karl Sevelda prohlásil, že ztráta se bude pohybovat v rozmezí 50 až 500 miliónů eur (1,4 miliardy až 14 miliard korun).

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

RBI aktualizovala odhad rezerv na ztrátové úvěry na 1,5 miliardy až 1,7 miliardy eur (41,3 až 46,8 miliardy korun) z dosavadních 1,3 až 1,4 miliardy eur (35,8 až 38,6 miliardy korun). Důvodem jsou hlavně vyšší rizika na Ukrajině kvůli politickému napětí v regionu.

Banka také bude muset přezkoumat ocenění nehmotných aktiv ukrajinské divize Raiffeisen Bank Aval. To by mohlo mít za následek další odpisy až 60 miliónů eur (1,6 miliardy korun).

Maďarské kompenzace

Zákony v Maďarsku donutily banky kompenzovat zákazníkům „nesprávně oceněné půjčky“. [celá zpráva]

RBI tam proto očekává další náklady až 240 miliónů eur (6,6 miliardy korun) Z toho 67 miliónů eur (1,8 miliardy korun) zaúčtovala ve druhém čtvrtletí, zbývající částku bude muset zaúčtovat ve druhé polovině roku.

"V důsledku nejnovějšího vývoje očekáváme negativní výsledky za rok 2014," uvedla banka v prohlášení. Bližší čísla však nezveřejnila. "Kromě těchto mimořádných výdajů zůstává očištěný provozní výsledek stabilní." Za rok 2015 už RBI očekává provozní zisk. Sevelda podle agentury Reuters dodal, že za žádných okolností by ztráta neměla být vyšší než 500 miliónů eur (14 miliard korun).

Škodí jim i protiruské sankce

Banka rovněž upozornila, že pokud budou přetrvávat sankce vůči Rusku kvůli situaci na Ukrajině, mohlo by to mít ve střednědobém výhledu negativní dopady na její bankovní aktivity. Nedomnívá se ale, že bude muset zvýšit kapitál. "Cítíme se dostatečně kapitalizováni, nevidíme potřebu zvýšení kapitálu," prohlásil Sevelda.

Akcie banky dopoledne v reakci na zprávu ztrácely více než 11 procent a propadly se do blízkosti nejnižší hodnoty za tři roky.

Kvůli problémům v Maďarsku a dalších zemích střední a východní Evropy očekává ztrátu za celý letošní rok i konkurenční rakouská Erste Group, která v tuzemsku vlastní Českou spořitelnu. Ztráta má činit rekordních 1,6 miliardy eur (44 miliard korun). [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám