Hlavní obsah

Sazka láká na evropskou loterii o 2,5 miliardy, i když stále čeká na povolení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loterijní společnost Sazka se chce od října připojit k evropské loterii Eurojackpot s miliardovými výhrami. Loterii hodlá představit ve středu na tiskové konferenci, stále však nemá povolení ministerstva financí, potvrdil Novinkám mluvčí Sazky Václav Friedmann. Firma podle něj čeká povolení v nejbližší době.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Sazka už rozeslala pozvánky na středeční tiskovou konferenci, kde chce loterii představit.

„Sazka představuje Eurojackpot: loterii o miliardové výhry. Eurojackpot nabídne nejvyšší výhry v tuzemské historii – vyšplhat se mohou až na 90 miliónů eur, tedy více než neuvěřitelné 2,5 miliardy korun! Více informací poskytneme na tiskové konferenci,“ uvedla společnost na pozvánce.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Sazka se chce k evropské loterii Eurojackpot připojit spolu se sázkovými společnostmi ze Slovenska a Maďarska. V obou zemích již povolení mají, zatímco Sazka na ně stále čeká.

„V tuto chvíli to povolení v ruce nemáme,“ potvrdil Novinkám v pondělí odpoledne Friedmann. „Je to už jen formalita, všechny potřebné podklady jsme předložili, čekáme ho v řádu nejvýše dní, spíš hodin,“ dodal.

Ministerstvo slibuje rozhodnout do týdne

Podle mluvčího se Sazka musí stihnout do Eurojackpotu spolu s dalšími zeměmi připojit do 4. října. První losování by pak bylo 10. října.

Jak ministerstvo rozhodne, ale zatím není jisté.

„Předpokládáme, že rozhodnutí ve věci by mělo padnout do týdne. Rozhodnutí je na úrovni ředitele odboru Státní dozor nad sázkovými hrami a loteriemi, kterým je Karel Blaha,“ řekl Novinkám mluvčí ministerstva Radek Ležatka. Oblast hazardu na ministerstvu řídí Babišův náměstek Ondřej Závodský, který jinak například prosazuje tvrdší regulaci heren.

Rekordní výhra zatím 1,7 miliardy

Miliardářská loterie Eurojackpot se hraje v 17 evropských zemích, na výhry se skládají všichni sázející.

"Mezi výherce je přerozdělena celkem polovina všech vkladů a právě díky vysokému celkovému počtu obyvatel v těchto státech je možno hrát až o miliardové částky," podotkl Friedmann. Výhra je v případě potřeby přepočítána podle aktuálního kurzu platného v den losování, Češi by tak podle něj obdrželi částky v korunách.

Nejvyšší výhra v Eurojackpotu zatím padla ve Finsku 12. září, v přepočtu přes 1,7 miliardy korun. V jackpotu je vždy minimálně deset miliónů eur (276,35 miliónu korun), maximálně se může vyšplhat na 90 miliónů eur (zhruba 2,5 miliardy korun). Již předtím padla nejvyšší výhra v přepočtu 1,5 miliardy korun také ve Finsku, kde je loterie velmi oblíbená možná i proto, že se losuje v Helsinkách každý pátek večer.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám