Hlavní obsah

Britské akcie jdou po skotském referendu nahoru, posílila i libra

Obchodníci i podniky v pátek s úlevou reagovali na rozhodnutí Skotů odmítnout v referendu nezávislost na Británii. Hlavní indexy londýnské burzy táhly vzhůru především akcie britských bank a investičních společností. Odmítnutí samostatnosti podpořilo i kurz britské libry, která se vůči euru dostala nejvýš za dva roky.

Foto: Scott Heppell, ČTK/AP

Znak britské libry na výloze obchodu ve skotském městě Dunbar

Článek

Přední britský akciový index FTSE 100 krátce po začátku obchodování vykazoval nárůst o 0,7 procenta na zhruba 6865 bodů.

Více než čtyři procenta přidávaly akcie finančních ústavů, jako je Royal Bank of Scotland či Lloyds, které mají ve Skotsku sídlo či významné aktivity, a kvůli čtvrtečnímu referendu stály před možným rizikem. [celá zpráva]

Akcie investičních společností, jako je Schroders nebo Aberdeen Asset Management, vykazovaly růst v podobném rozsahu.

Posilují akcie naftařských firem

Vzhůru zamířily také akcie energetických firem, které působí v britské části Severního moře. Asi tři procenta přidávaly akcie společností Petrofac a EnQuest.

Výsledek referenda potěšil i šéfa britsko-nizozemského energetického koncernu Royal Dutch Shell Bena van Beurdena. Odmítnutí nezávislosti Skotska "zmírňuje provozní nejistotu podniků se sídlem ve Skotsku," citovala ho agentura Reuters.

Rozhodnutí Skotska zůstat součástí Británie po týdnech nejistoty podpořilo i kurz libry. K euru se britská měna vyhoupla až na dvouleté maximum 78,10 pence za euro a k japonskému jenu dokonce nejvýše za šest let, když se dostala na 180,70 JPY za libru.

Pokud by se Skotsko rozhodlo pro nezávislost, okamžitě by to vyvolalo otázky spojené s příští skotskou měnou a postavením země v Evropské unii. Na trzích kvůli referendu zavládla nervozita, nyní se ale zřejmě uklidní a investoři obrátí pozornost zpět ke stěžejním ekonomickým údajům a vyhlídkám ekonomiky.

Reklama

Související články

Skotská hrdost šla stranou, zní z Německa

Obavy z ekonomického vývoje v případě samostatnosti Skotska nakonec v referendu převážily nad národní hrdostí Skotů. I přes vítězství odpůrců skotské...

Výběr článků

Načítám