Hlavní obsah

Rusko investuje do těžby platiny v Zimbabwe tři miliardy dolarů

Konsorcium ruských firem, včetně divize konglomerátu Rostec, investuje do těžby platiny v Zimbabwe. Projekt v hodnotě tří miliard dolarů (63,6 miliardy Kč) je podle agentury Reuters největší samostatnou investicí v této zemi od roku 1980. Zimbabwe je třetím největším producentem platiny na světě, objem zásob tohoto kovu je druhý největší.

Foto: Philimon Bulawayo, Reuters

Prezident Zimbabwe Robert Mugabe (vpravo) s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem (vlevo).

Článek

Západní země se Zimbabwe už více než deset let straní, a to kvůli podezření, že vláda prezidenta Roberta Mugabeho porušuje lidská práva. Země se proto snaží přilákat investice z Číny, Ruska a dalších rozvíjejících se mocností.

Do projektu, jehož hodnota odpovídá více než 20 procentům hrubého domácího produktu Zimbabwe, je zapojen i ruský finanční ústav Vněšekonombank a průmyslová skupina Vi Holding. Projekt kromě rozvoje těžby v platinovém dole zahrnuje i stavbu hutě. Nachází se blízko Harare a přichází v době, kdy ekonomický růst v zemi po několika letech prudké expanze zpomaluje.

Vláda v Harare má značný zájem na tom, aby ekonomika silně rostla. Mimo jiné proto, že míra nezaměstnanosti zůstává blízko 80 procent.

Těžba má vzrůst na 800 tisíc uncí

Zimbabwe v současnosti vytěží asi 430 tisíc uncí platiny ročně. V novém dole se má do tří let těžit 250 tisíc uncí a do roku 2024 má těžba vzrůst až na 800 tisíc uncí. Platinu v Zimbabwe v současnosti těží i dva největší světoví producenti, Anglo American Platinum a Impala Platinum.

Kromě těžby jedná Zimbabwe s Ruskem také o zbraních. Ministr obrany Sydney Sekeramayi a velitel armády Constantine Chiwenga v pondělí jednali s představiteli ruské státní agentury Rosonobornexport, která je zodpovědná za dovoz a vývoz vojenského materiálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám