Hlavní obsah

Rubl klesl po oznámení dalších sankcí na rekordní minimum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský rubl klesl v pondělí na nové rekordní minimum k americkému dolaru. Měnu srážejí obavy spojené s možnou odpovědí Ruska na nové západní sankce. Už ve čtvrtek a v pátek rubl překonal březnové minimum 37 rublů za dolar, v pondělí se kurz měny propadl až na 38 rublů za dolar.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Bankovní úřednice v Moskvě počítá rublové bankovky.

Článek

K euru ruská měna kolem 08.00 SELČ oslabovala zhruba o 0,6 procenta na 49,22 rublu za euro.

Nejnovější protiruské sankce Spojených států a Evropské unie ohlášené na konci minulého týdne dál omezily přístup některých velkých ruských ropných společností a státem vlastněných bank k zahraničnímu kapitálu. [celá zpráva]

„První reakcí bylo zklamání trhu – mnoho lidí doufalo, že Západ tento krok nepodnikne,” sdělila podle agentury Reuters analytička Natalja Samojlovová ze společnosti Golden Hills-Kapital v Moskvě. Druhá reakce bude podle ní následovat brzy a bude záviset na tom, co učiní Rusko.

Pokud se Kreml zdrží radikálních kroků, může se podle ní kurz rublu k dolaru vrátit na 37,50 rublu za dolar.

Ruské akciové trhy vykazovaly nepatrné změny, akciový index RTS měřený v dolarech stagnoval a rublový index MICEX stoupl o 0,3 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám